Откриха нов вариант на коронавирус, потенциално устойчив на антитела

Учени от университета A&M в Тексас идентифицираха вариант на новия коронавирус, който е потенциално устойчив на антитела, съобщиха от учебното заведение.

Щамът BV-1 е открит при лице с леки симптоми на COVID-19.

По време на лабораторни тестове изследванията показали, че „няколко неутрализиращи антитела са неефективни при контролирането на други варианти със същите генетични маркери като BV-1“, казват от университета.

„За момента не сме наясно с пълните характеристики на този вариант, но той има комбинация от мутации, подобни на други важни варианти, изискващи на международно уведомление“, каза главният вирусолог на Глобалния здравен изследователски комплекс (GHRC) Бен Нойман.

Този вариант комбинира генетични маркери, свързани самостоятелно с бързо разпространение, тежко боледуване и висока устойчивост към неутрализиращи антитела, обясни ученият.

Той допълни, че засега не са откривани други случаи на този вариант, нито пък вирусът е бил отглеждан или тестван по някакъв начин. Информацията се базира единствено на анализа на генетичната последователност, направен в лаборатория.

Генетичният състав на щама BV-1 е сравним с оригиналния вариант, открит през септември във Великобритания.

Над 30 държави са идентифицирали случаи на британския вариант на коронавируса, който е по-силно заразен от оригиналния вирусен щам, твърдят учените.

Лицето с положителен тест за новия вариант на коронавирус е студент в Texas A&M. Ръководството на учебното заведение е предупредено за резултата от теста.

Студентът през март е имал леки симптоми, подобни на настинка, и според университета; състоянието му не се е влошило с течение на времето.

В светлината на откритието изследователите на A&M от Тексас изпратиха своите констатации както до центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Атланта, така и до GISAID - научна инициатива със седалище в Мюнхен, насочена към споделяне на информация за новия коронавирус между учени от цял свят.

Изследователите от Тексас A&M възнамеряват да разширят своите изследвания, за да определят дали има още варианти сред студентите. Това ще включва разглеждане на възможни асимптомни случаи на заболяването в района на кампуса.

„Секвенцията помага да се осигури система за ранно предупреждение за нови варианти“, каза Нойман.

Въпреки че все още не можем да разберем пълното значение на варианта BV-1, наличието му подчертава необходимостта от строго наблюдение и геномни тестове, включително сред млади хора без симптоми или само с леки симптоми, заяви Нойман. /БГНЕС