Откриха нов вариант на "Омикрон" у нас

За първи път в България беше идентифициран подвариантът на COVID-19 ВА.4 в София (град) и област Бургас.

При всички 165 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

Нараства броят на по-бързо разпространяващия се вариант BA.5.x. През месец юни те са били 37,7%, а през юли - 68,4% от пробите са от този подвариант.

Най-голямо разпространение на вариант BA.5.x се наблюдава в областите Бургас и Варна (66,7%), следвани от област София и София (град) (38,6%) и всички останали региони (34,9%).

Статистиката на Единния информационен портал за изминалите 24 часа показва, че новите случаи на коронавирус са 2292, като 25% от направените 9234 теста са били положителни.

740 от заболелите са приети в болница, като 37 от тях са в интензивни отделения. Излекуваните са 1545, седем души са починали.

Междувременно здравният министър в оставка Асена Сербезова коментира пред медии, че следващата седмица ще има новина за ковид тестовете да се заплащат през личните лекари.

“Въпреки покачването на новозаболелите от COVID-19, няма нужда от мерки на национално ниво", каза още Сербезова, цитирана от репортерът на БГНЕС.

Министърът на здравеопазването в оставка заяви, че засега болните не затрудняват болничната система, но подчерта, че те трябва да се лекуват в инфекциозни болници.

„Мерки, каквито имахме преди - КПП-та, ограничения в движението, затваряне на бизнеси, не би следвало и не е според закона да се случат", добави Сербезова. Тя подчерта, че хората могат да са спокойни, което не означава, че не трябва да спазват противоепидемичните мерки. /БГНЕС