Откриха паметник на двамата полицаи, прегазени от мигранти в Бургас

В Бургас откриха а паметна плоча на двамата полицаи, загинали при гонка с мигранти в Бургас. Точно преди една година, на 25 август 2022 г., Атанас Градев и Йордан Илиев бяха пометени от автобус, пълен с мигранти на оживено кръстовище в морския град. На официалната церемония присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и неговият предшественик Иван Демерджиев.


Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че 2022-ра година е най-трагичната в МВР за последните 20 години.

„За съжаление, 2022 година бе най-трагичната в МВР за последните 20 години. Живота си загубиха петима наши служители. Грешки има, и то от много хора. Неправилна координация и организация на всички ангажирани структури, свързани с борбата с нелегалната миграция. Ситуацията с нея е динамична. Само през последните 24 часа имаме 800 незаконни опита за преминаване на границата. В страната са задържани 80 нелегални мигранти. Има командировани множество служители от страната, които оказват съдействие на колегите по границата. За това помага и министерството на отбраната", каза Стоянов.

По думите му, към момента МВР прави всичко възможно за осигуряването на максимален брой униформени по границата, както и закупуването на специализирана техника за охрана на държавната граница.


"Смъртта на двама достойни полицаи не трябва да се ползва за политически цели. Аз дори не бях поканен тук. Дойдох сам, за да почета паметта ми, не за да правя политически изказвания. България положи усилия смъртта на полицаите да не бъде безсмислена. Всички в Европа разбраха, че тези момчета загубиха живота си, за да пазят границите на съюза. При чистката в МВР в момента аз очаквам демотивация на хората", каза от своя страна бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

Делото, по което ще бъдат съдени тримата сирийски граждани за причиняване смърт на двамата униформени, се наблюдава от Окръжна прокуратура – Бургас

„Надявам се в срок не по-късно от месец , месец и половина, делото да бъде внесено за разглеждане с обвинителен акт в съда", обяви окръжният прокурор Георги Чинев./БГНЕС