Откриха прилепи с подобен на COVID-19 патоген

Учени са открили друга следа за произхода на вируса, който причинява COVID-19, като при прилепи, живеещи в пещери в Лаос, е установено, че носят подобен патоген, за който експертите предполагат, че потенциално може да зарази хората директно.

Вирусът уби милиони, откакто се появи в Китай в края на 2019 г., и противоречията продължават да се въртят около това откъде е дошъл.

Някои експерти казват, че това се дължи на животни, но други посочват възможността патогенът да е бил изпуснат от лаборатория.

Изследователи от френския Институт Пастьор и Националния университет в Лаос заявиха, че техните открития показват, че вирусите, генетично близки до вируса SARS-CoV-2, „съществуват в природата“ сред видовете прилепи във варовиковите пещери в съседния на Китай северен Лаос.

От вирусите, които те идентифицирали сред стотиците прилепи, тествани в провинция Виентян, беше установено, че три приличат много на вируса, който причинява COVID-19, особено в механизма за захващане към човешките клетки.

"Идеята беше да се опитаме да идентифицираме произхода на тази пандемия", каза пред АФП Марк Елойт, който ръководи лабораторията за откриване на патогени на Института Пастьор. Елойт, чийто екип анализира събраните проби, заяви, че все още има ключови разлики между намерените вируси и SARS-CoV-2. Но той каза, че работата е "голяма стъпка напред" за идентифициране на произхода на пандемията, потвърждавайки теорията, че коронавирусът, който се е разпространил по света, е могъл да започне с живи прилепи. /БГНЕС