Откриха загадъчен саркофаг в основите на Нотр Дам

Мистериозният оловен саркофаг, открит в основите на парижката катедрала "Нотр Дам", след като тя беше опустошена от пожар, скоро ще бъде отворен и тайните му ще бъдат разкрити, съобщиха френски археолози.

Съобщението бе направено само ден преди третата годишнина от адския пожар, обхванал готическата забележителност от XII в., който шокира света и доведе до мащабен проект за реконструкция.

По време на подготвителните работи за възстановяването на древния шпил на църквата миналия месец работници откриха добре запазения саркофаг, заровен на 20 метра под земята, сред тухлените тръби на отоплителна система от XIX век.

Смята се обаче, че той е много по-стар - вероятно от XIV век.

Учените вече са надникнали в саркофага с помощта на ендоскопска камера, разкривайки горната част на скелет, възглавница от листа, плат и все още неидентифицирани предмети.

Саркофагът е изваден от катедралата във вторник, съобщиха от френския национален институт за археологически изследвания INRAP на пресконференция.

В момента той се съхранява на сигурно място и "много скоро" ще бъде изпратен в Института по съдебна медицина в югозападния град Тулуза.

След това съдебни експерти и учени ще отворят саркофага и ще изследват съдържанието му, за да установят пола на скелета и предишното му здравословно състояние, заяви водещият археолог Кристоф Бесние.

Като отбеляза, че скелетът е намерен под насип с пръст, в който е имало мебели от XIV в., Бесние каза: "Ако се окаже, че това всъщност е саркофаг от Средновековието, ще имаме работа с изключително рядка погребална практика"./БГНЕС, PHYS.org