Открит е нов потенциално опасен астероид

Международен екип от астрономи обяви, че е открил голям астероид, чиято орбита се пресича с тази на Земята. Това създава малък шанс за катастрофален сблъсък в далечното бъдеще, предаде АФП.

Широкият 1,5 км астероид, наречен 2022 AP7, е открит в известен район, в който е трудно да се забележат обекти поради отблясъците от Слънцето.

Той беше открит заедно с два други близки до Земята астероида с помощта на високотехнологичен инструмент на телескопа "Виктор М. Бланко" в Чили.

"2022 AP7 пресича орбитата на Земята, което го прави потенциално опасен астероид, но в момента или някога в бъдеще той няма траектория, която да го накара да се сблъска със Земята", заяви астрономът Скот Шепърд от Научния институт Карнеги.

Потенциалната заплаха идва от факта, че като всеки орбитиращ обект, траекторията му бавно ще се променя поради безброй гравитационни сили. Поради това прогнозите са трудни.

Новооткритият астероид е "най-големият обект, който е потенциално опасен за Земята, открит през последните осем години", заяви изследователската група NOIRLab.

2022 AP7 отнема пет години, за да обиколи Слънцето по сегашната си орбита. В най-близката си точка до Земята той остава на няколко милиона километра.

Следователно рискът е много малък, но в случай на сблъсък астероид с такъв размер "би имал опустошително въздействие върху живота, който познаваме", каза Шепърд. Той обясни, че изстреляният във въздуха прах би имал голям охлаждащ ефект, предизвиквайки "измиране, каквото не е наблюдавано на Земята от милиони години".

Резултатите на екипа му са публикувани в научното списание „The Astronomical Journal“. Другите два астероида не представляват опасност за Земята, но единият е най-близкият до Слънцето астероид, откриван някога.

Около 30 000 астероида от всякакъв размер са каталогизирани в близост до Земята, което им носи етикета "близки до Земята обекти" (NEOs). Нито един от тях не застрашава Земята през следващите 100 години.

Според Шепърд "вероятно са останали 20 до 50 големи NEOs, които трябва да бъдат открити", но повечето от тях са на орбити, които ги поставят в светлината на Слънцето.

БГНЕС припомня, че в подготовка за бъдещо откриване на по-застрашаващ обект НАСА проведе тестова мисия в края на септември, при която сблъска космически апарат с астероид. Така беше доказано, че е възможно да се промени траекторията му. /БГНЕС

Сантяго / Чили