Открита е най-близко разположената до Земята черна дупка

Учени от университета в Охайо откриха уникална черна дупка, която счупи два астрономически рекорда наведнъж.

Първо, тя се намира най-близо до всички останали до нашата Слънчева система - разстоянието до нея е почти три пъти по-малко, отколкото до предишния „рекордьор“, съобщава Би Би Си.

На второ място, от всички подобни обекти, откривани някога, този е най-малкият. Дотолкова, че да не се вписва в съществуващата класификация - за нея ще трябва да измислите нова категория.

Разбира се, черна дупка може да се нарече „мъничка“ само по космически стандарти: тя все още е около три пъти по-тежка от Слънцето, тоест почти милион пъти масата на нашата планета.

„Отблизо“ - когато говорим за разстоянията между астрономическите обекти – е също много относително понятие.

Откритата черна дупка се намира в същата галактика Млечен път, в която сме и ние, в съзвездието Еднорог, но все още е на около 1500 светлинни години от Земята.

По космически стандарти обаче това наистина е почти на един хвърлей. За сравнение, свръхмасивната черна дупка Стрелец A *, разположена в центъра на Млечния път, е около 18 пъти по-далеч от Земята.

Авторите на откритието вече са успели да нарекат черната дупка Еднорог - заради уникалността и местоположението му. /БГНЕС