Откриват 17 склада за дървесина, която ще се продава на цената на добиване

Откриват се 17 нови склада в държавното горско стопанство. Там дървесината ще се продава на цената на добиване без надценки. Това заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова на брифинг със земеделския министър Иван Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Ограничаваме посредниците, които на някои места са по 3-4 фирми, държавата влиза в ролята си, каза Нинова. Гарантираме, че ще има дърва и достъпна цена за потребителите. Горските стопанства започват да наемат работници и да ги назначават в гората, за да добиват дървесината. Започва процедура за закупуване на високо проходима техника, за да добиват дървесината. Имаме нужда от помощ от кметовете, за да стане тази мярка ефективна, добави Нинова.

“Дървата за огрев ще се продават на цена по себестойност директно от складовете на държавните горски стопанства и така цената за населението ще намалее“, съобщи министър Иван Иванов.

„Мярката цели чрез добива на дървесина със събствени работници от държавните гори да се намали цената на дървата за крайните потребители“, каза министър Иванов. Той обясни, че от днес директни продажби започват в 17 склада, като следващите 2 месеца те трябва да станат 56.

Министър Иванов допълни, че държавните горски и ловни стопанства ще допринесат за падането на цената, като наемат собствени работници и като закупят техника за дърводобив, което ще се случи след провеждането на обществени поръчки.

Инвестициите за закупуването на техника ще бъдат направени със средства на държавните горски стопанства, без да се натоварва държавният бюджет.

Допълнително горските и ловните стопанства ще транспортират дървата за огрев.

Той посочи, че мярката цели дървата за огрев да са достъпни за населението през този и следващия отоплителен сезон, като ще бъдат взети мерки дървесината да стига до хората, а не до прекупвачите.

„Целта е да се задоволят нуждите на местното население“, подчерта министърът на земеделието и допълни, че продажбите на местното население стават въз основа на списъци, съставени от кметовете.

„Ще търсим съдействие от кметовете да не се вадят хора от списъка и да не се добавят такива, които не са местно население“, заяви министър Иванов. /БГНЕС