Откриват документална изложба за Апостол Карамитев пред Народния театър

Днес в 17:00 часа в Градската градина пред Народния театър ще бъде открита документалната изложба „Апостол Карамитев – актьорът рицар“, посветена на на творческата дейност и 100-годишнината от рождението на един от най-обичаните български актьори.

Изложбата, която ще бъде със свободен достъп, ще може да бъде видяна до 2 април 2023 г. В рамките на 28 табла изложбата разказва за живота и творческия път на незабравимия Апостол Карамитев, който ще бъде запомнен както с големите си роли в киното, така и на театралната сцена.

Роденият в Бургас актьор се дипломира в Държавната театрална школа към Народния театър в класа на проф. Боян Дановски. Въпреки краткия си творчески път той оставя ярък отпечатък със своето високо майсторство. Емблематични остават създадените от него театралните образи на Ромео в „Ромео и Жулиета“, Гвидо в „Херцогинята на Падуа“ и Джери Райън в „Двама на люлката“ на сцената на Народния театър. А за съвременния зрител остават свидетелствата от филмовите ленти, запечатали ролите на Радослав/Радосвет в „Любимец 13“, Апостол в „Специалист по всичко“, Вуйчо Георги в „Рицар без броня“ и др.

За създаването на изложбата, чийто куратор е Тинка Николова, са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюз на артистите в България, Народен театър „Иван Вазов“, Българска национална филмотека, Държавна агенция „Архиви“ и личния архив на актьора със съдействието на неговия син Момчил Карамитев. Координатор на проекта е Велислава Смилянова.

Събитието е част от 18-ото издание на Софийския театрален салон и се осъществява с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата. /БГНЕС

Тагове: