Отлагането на Брекзит ... и така до самия край

Европейският съюз удовлетвори молбата на Великобритания за отлагане на Брекзит. На срещата на върха в Брюксел бяха предложени два сценария на Лондон.

ЕС се съгласи да отложи датата за Брекзит в отговор на молбата на Великобритания. До това решение правителствените и държавните глави на страните-членки на ЕС стигнаха след заседание продължило 8 часа и приключило късно снощи. Двата сценария и тяхното значение Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обясни, че решението предвижда два сценария. Първият ще настъпи, ако Камарата на общините на британския парламент подкрепи следващата седмица споразумението за излизането на Великобритания от ЕС. Тогава Брекзит се отлага до 22 май. Ако британските депутати не подкрепят споразумението, ще настъпи вторият сценарий. А именно, датата на Брекзит ще бъде отложена за 12 април. Високопоставен източник от ЕС разясни пред „Дойче Веле“, че сега Брекзит няма да се случи на 29 март, както се планираше първоначално. От казаното от Туск става ясно, че до 12 април са възможни всички варианти. „Британското правителство все още има избор: да излезе от ЕС със споразумение, без споразумение, дълго отлагане или оттегляне на молбата за излизане от ЕС“, заяви Туск. Става дума за споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, постигнато през ноември миналата година след дълги преговори. Туск съобщи, че британският министър-председател Тереза Мей се е съгласила с тези два сценария. И от това следва, че най-ранната дата за Брекзит е 12 април. Какво означават датите 12 април и 22 май? Както е известно, в периода от 23 до 26 май трябва да се проведат изборите за Европейски парламент. На 20 март британският премиер предложи да се отложи Брекзит до 30 юни. В Брюксел отбелязват, че Великобритания не може да остане в състава на ЕС след 22 май и да не участва в евроизборите. Датата 12 април също е обвързана с избори. Това е последният ден, когато Великобритания може да реши, дали да участва в изборите за ЕП или не.

Участието в тези избори е задължително условие за всяко продължително отлагане на Брекзит, т.е. след 22 май. Както уточни източник на ДВ в ЕС, подобно отлагане също трябва да бъде одобрено на среща на върха на ЕС. И Лондон трябва да представи причина за отлагането на излизането за по-дълъг срок от време. „Ако вие организирате избори за Европарламент, то вие трябва да обясните, какво ще се случи след това. И тогава ще има още една среща на върха“, уточни източникът. Когато на заключителната пресконференция журналистите попитаха председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, колко дълго може да продължи това отлагане след 22 май, той отговори: „До самия край“. /БГНЕС ------ Юрий Шейко, „Дойче Веле“