Отличиха Милена Милотинова за цялостен принос в българската журналистика

Фондация "Димитър Цонев" награди двама заслужили представители на журналистическата професия – телевизионната водеща Милена Милотинова и журналистът Александър Марков, предаде репортер на БГНЕС.

По време на петите поред награди на Фондация "Димитър Цонев" Аркади Шарков връчи наградата на Милена Милотинова за нейния цялостен принос в българската журналистика. Милотинова е автор на над 10 документални филма, които са актуални и до днес.

Милотинова благодари за престижната награда и за положителната оценка на нейния труд.

"Тази награда е много ценна за мен, защото е на името на Митко Цонев", каза телевизионната журналистка и водеща и сподели, че с покойния Димитър Цонев се е работило много леко, минавали са през какво ли не, включително през трудно моменти на отстояване на журналистическите стандарти в условията на политически натиск.
Телевизията протестираше срещу това. Не можеше да спре работа, затова ни показваха черно-бели на екран или в далечен план в студиото в знак на протест. Това беше времето на Let it be, което всъщност започна при Нери Терзиева и Асен Агов, каза тя.

"Това беше нашият начин да отразяваме всички гледни точки", заяви тя и допълни, че това е едно време, което е било голяма школа и е незабравимо за нея.

Радвам се, че попаднах в едно такова бурно време, което ми даде много, но и аз му дадох много, отбеляза Милена Милотинова и добави, че се радва, че има шанса и сега да работи в телевизионната журналистка.

Александър Марков също беше удостоен с престижната награда. Той е и първият български журналист, който от място отразяваше войната в Украйна, като неговите репортажи бяха излъчени по 75 световни медии. Но той е отличен и заради множеството референдуми, избори и срещи на върха, които е отразявал.

"Винаги трябва да си подготвен за това, което ти предстои", каза журналистът. Именно това е, което е научил от Димитър Цонев, който по думите на Александър Марков приживе се е подготвял изключително много за предстоящи интервюта и предавания.

Пред БГНЕС Александър Марков посочи, че предизвикателствата пред журналистите днес, са да се опитат да изровят истината от това море от пропаганда, в което живеем, особено след войната в Украйна. "Особено по жизненоважни теми като Република Северна Македония, за които и БНТ, и БГНЕС буквално милеем и се опитваме да припомним на хората каква е историческата истина. Все по-удобно става тя да се забравя и според мен предизвикателствата пред нас са да се опитваме да напомним на хората, че не е важно колко ти е удобно, а е важно в крайна сметка каква е истината", категоричен е той. /БГНЕС