Отломките от китайската ракета-носител паднаха в Индийския океан

Голям сегмент от китайската ракета Long March-5B навлезе в земната атмосфера и се разпадна над Индийския океан в неделя, съобщи китайската космическа агенция, след трескави спекулации за това къде ще падне 18-тонният обект.

Официални лица в Пекин заявиха, че има малък риск от свободно падащия сегмент на ракетата Long Long-5B, която изстреля първия модул от новата космическа станция на Китай в земната орбита на 29 април.

"След мониторинг и анализ, в 10:24 (02:24 по Гринуич) на 9 май 2021 г., останките от последния модул на ракетата-носител Yao-2 Long March 5B навлязоха в атмосферата", се казва в изявление на Китайската космическа агенция, предоставящо координати в Индийския океан близо до Малдивите.

Уточнява се, че по-голямата част от сегмента се е разпаднала и е била унищожена по време на повторното навлизане в атмосферата.

Службата за наблюдение Space-Track, която използва американски военни данни, също потвърди повторното навлизане в атмосферата.

"Всички, които следят повторното навлизане в атмосферата на LongMarch5B могат да си отдъхнат. Ракетата е паднала", пише в Туитър.

Падането на сегмента съвпада с прогнозите на някои експерти, че отломките биха се пръснали в океана, като се има предвид, че 70 процента от планетата е покрита с вода.

Но неконтролираното повторно навлизане в атмосферата на толкова голям обект породи опасения относно възможни щети и жертви, въпреки че има малка статистическа вероятност.

Американски и европейски космически власти бяха сред онези, които проследяваха орбитите му и се опитваха да определят кога и къде може да падне.

Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че американските военни не планират да го свалят, но обвини Китай в небрежност.

Миналата година отломки от друга ракета паднаха по селата в Кот д'Ивоар, причинявайки структурни щети, но без наранявания или смърт.

"Падането в океана винаги е било статистически най-вероятно", пише астрономът от Харвард Джонатан Макдауъл.

"Изглежда, че Китай е спечелил своята хазартна игра (освен ако не получим новини за отломки на Малдивите). Но все пак това беше безразсъдно."

Макдауъл каза по-рано, че Китай трябва да преработи дизайна на Long March-5B, за да избегне подобни сценарии. / БГНЕС, АФП

Пекин / Китай