Отложиха заседанието на Външна комисия

Дългоочакваното заседание на Комисията по външна политика, на което трябваше да бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между София и Скопие, бе отложено, предаде репортер на БГНЕС.

На заседанието присъства министърът на външните работи Теодора Генчовска и екип на външно министерство.

Депутатът от ДПС Станислав Атанасов заяви, че МВнР е изпратило всички възможни документи, които можем да получим. „Не мисля, че можем да получим нещо повече от министерството на външните работи, затова предлагам да отложим комисията, докато МС не внесе решение. След внасянето не решение, след като групите се запознаят, тогава можем да проведем комисия. Смятам, че днешното заседание е абсолютно безцелно и предлагам да бъде отложено“, каза той.

Бившият външен министър Екатерина Захариева се възмути, че едва сега се провежда заседанието на Комисията, след като документите са били внесени още в петък и се е наложило толкова дълго да се чака.

„След чакане от петък, грамата беше изпратена в 15.30 часа. Няма да коментирам решението на МС от миналата седмица, че е противоконституционно. Очевидно така е решил премиерът Петков да нареди на посланика да внесе френските предложения директно в НС без становище на МС. Ние чакахме дни наред да бъде свикано това съвещание след евентуално становище на МС и предложение каквото и да е било то. Свикахте го след публичен и медиен натиск. Защо ако това заседание беше толкова спешно, не беше свикано през почивните дни“, заяви Захариева и подчерта, че днешното заседание е безсмислено.

Според нея това, което се случва на заседанието е „цирк и кризисен ПР“. Тя направи забележка и на председателката на комисията, че е изпратила писмо до външния министър да внесе проект на решение в НС. „Г-жо председател, външният министър не е от органите, които имат законодателна инициатива“, обърна се Захариева към Венцислава Любенова.

В крайна сметка заседанието беше прекратено след гласуване. Мотивът за прекратяването е, че МС първо трябва да вземе решение и след това по него да се произнесе парламентът.

Венцислава Любенова изрази съжаление, че заседанието не се е провело. „Дискусията не можа да се състои. Ще свикаме извънредно заседание, ще уточним точно кога, за да бъде проведена тази дискусия“, каза тя. /БГНЕС