Отменени полети след сблъсъци в региона Амхара в Етиопия

Етиопските авиолинии съобщиха, че са отменили полетите до два града в Амхара, след като вицепремиерът Демеке Меконен заяви, че е обезпокоен от ескалацията на насилието в северния регион.


Сблъсъците между федералните войски и местните бойци накараха Великобритания и Испания да отправят предупреждения за сигурността към своите граждани, а Министерството на външните работи на Обединеното кралство заяви, че амхарската милиция Фано е превзела летището в Лалибела - обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

"Полетите до летищата в Гондар и Лалибела са преустановени", заяви по телефона за АФП говорителят на Етиопските авиолинии Ашенафи Зерай, като добави, че не знае причината за отмяната на полетите.

Той каза, че полетите до Лалибела - туристически град, известен със своите църкви, издълбани в скалите през XII и XIII век, са били отменени във вторник следобед. Той не можа да уточни кога авиокомпанията е предприела подобни действия в случая с Гондар.

Решението на федералното правителство от април да разпусне регионалните сили, създадени от някои щати, предизвика бурни протести в Амхара, като националистите от Амхара твърдяха, че този ход ще отслаби втория по население регион в Етиопия.

Късно в сряда вицепремиерът Демеке заяви, че "проблемите със сигурността, които се наблюдават в различни райони на регион Амхара, стават тревожни".

"Намираме се в исторически момент, в който трябва да сме наясно с факта "Ако нямаш мир, ще загубиш всичко"," написа той във Фейсбук.

Говорителят на етиопската армия Гетнет Адане заяви на пресконференция тази седмица, че бойците, които твърдят, че принадлежат към Фано, са отговорни за насилието.

"Ще предприемем действия срещу тези, които по какъвто и да е начин нападат нашата армия или улесняват нападенията", каза той, като осъди бойците, "които действат от името на Фано".

"Блокирани пътища"

Британското министерство на външните работи предупреди гражданите си да не пътуват до някои части на Амхара, позовавайки се на "нарасналото насилие в тези райони, характеризиращо се с поемането на контрола над тях от страна на Фано".


"Съвсем наскоро летището в Лалибела беше превзето от милициите на Фано", се казва в съобщението.

Жител на Лалибела, който говори с АФП при условие за анонимност, също заяви, че летището е под контрола на Фано.

Според казаното от него, сблъсъците продължават и в покрайнините на Лалибела.

Фано "са блокирали и пътищата, водещи към града", допълни той.

Във вторник испанското посолство в Адис Абеба призова своите граждани да не пътуват до Амхара, позовавайки се на "нестабилността" в региона.

"Испанците, които се намират в Лалибела, са посъветвани да не напускат хотелите или домовете си и да се свържат с посолството в Адис Абеба", се казва в X, платформата, известна преди като Туитър.

Регионалните сили на Амхара и местните милиции подкрепиха федералните войски в двугодишната им война срещу тиграйските бунтовници, докато през ноември 2022 г. не беше подписано мирно споразумение, което разгневи амхарските националисти.

Въпреки мирното споразумение, "специалните сили" на Амхара и бойците на Фано продължават да контролират Западен Тиграй - област, за която претендират както Амхара, така и тиграйците.

През април министър-председателят Абий Ахмед заяви, че решението за разпускане на регионалните сили и интегрирането им в националната армия или регионалната полиция ще укрепи "единството" на многонационална Етиопия. /БГНЕС