Отмениха антибългарското мероприятие в Софийския университет

Откровената антибългарска среща-дискусия, озаглавена „Патология на едно честване“, която беше планирана да се проведе на 3 април т.г. в Ректората на българската Алма Матер е отменена, предаде репортер на БГНЕС.


Информацията бе потвърдена от Културния център на СУ. Според тях "отлагането е поради съображения за сигурност и ще се състои в друг формат".

През последните дни в страната множество учени и общественици публично осъдиха тази псевдонаучна дискусия, която имаше за цел да внуши, че през Втората световна война България не е спасила българските евреи, а е извършвала държавен и системен антисемитизъм, който продължавал и до днес.

Организатори бяха Румен Аврамов (икономист), Александър Везенков (историк), Иванка Гезенко (архивист), Еми Барух (журналист), Стефан Дечев (историк) и Стилиян Йотов (философ). Домакин на мероприятието бе Културен център „Св. Климент Охридски“ с председател Александър Кьосев.

Тезите на организаторите напълно съвпадат с антибългарските тези на сръбската пропаганда, които са официална политика на властите в Скопие. /БГНЕС