Отмениха Конгреса на БФС на 18 март

Конгрес на Българския футболен съюз на 18 март няма да има, обявиха след днешното заседание на Изпълнителния комитет на централата, предаде репортер на БГНЕС. Президентът на родния съюз Борислав Михайлов даде пресконференция след днешното заседание на Изпълкома, което потвърди, че на фона на съдебните дела в момента във връзка с предишния извънреден конгрес на 12 октомври, Изборен конгрес на 18 март няма да има. Той обаче не отхвърли насрочването на нов Конгрес, без да конкретизира дата за него.

Михайлов обяви, че БФС има бюджет и стратегия за следващите четири години. „Никога не съм се опитвал да вкарам напрежение във футбола. Напрежението се вкарва от група хора, които са решили, че на всяка цена трябва да поемат властта във Футболния съюз. Казах Ви, че ще се опитам да избегна съдебните хватки, ние работим по закон. След много дълбоко обсъждане, защото тук никой не бяга от Конгреса, имаме бюджет за тази година, имаме бюджет за четири години. Трябва да изчакаме тези четири години, който вкарва футбола и Футболния съюз в този параграф 22, не е Боби Михайлов, със сигурност“, започна той.

Борислав Михайлов.

Работим въпреки пандемията, въпреки кризата в света, имаме четиригодишна стратегия, няма да я дам да ми я откраднат. Първо, Конгресът няма никакъв повод да бъде изборен, защото преди четири месеца имаше такъв. Като има избор, има избор за четири години. Сега го отменихме, затова и че няма основание чисто юридически да правим Конгрес, защото и той може да се окаже нелигитимен. Относно бюджетът, той е 19 млн. лв. Всички спонсори от миналата година са с нови договори – парите идват от ФИФА и УЕФА, основно от УЕФА заради телевизионните права. Вторият въпрос е много сложен (за Русия), там са представители на 55 държави в Европа, 215 във ФИФА – винаги съм бягал от политика, но те, а и ние, трябва да покажем съпричастност с това, което се случва“, коментира той и решението на ФИФА и УЕФА за изхвърляне на Русия от Мондиал 2022 и евротурнирите.

Президентът на БФС добави още, че няма изключени клубове заради неплатен членски внос. „Относно самите дела, няма аналог, няма практики, самите кантори, с които работим ние, не могат да дадат най-вярната оценка, защото това са нови неща, които се случват в България и по света. Всеки един Конгрес, независимо кой го спечели – ако всеки не приема загубата, загубил е всякаква мярка на уважение, най-вече към бивши свои колеги, тогава всяка държава ще вкара БФС в тежка юридическа несъстоятелност. Няма изключени клубове заради неплатен членски внос. Ако има такива клубове – манипулирани, при нас дойде членски внос от 20 лв през 2014, хората са били излъгани, че ще бъдат изключени заради това. Има нередовни клубове, но те не са в професионалния футбол, има и клубове – примерно на Конгреса, са се подписвали от друго име, но това не е обект най-малкото на изключване“.

Не съм казал за липса на подкрепа, казвам, че бюджетът е без нужната подкрепа. Държавната работа е да се занимава с инфраструктурата, това ще бъде достатъчно за нас. Старият изпълком управлява, новият взима решенията – когато някой спечели Конгреса на БФС, той управлява всички дейности. Когато трябва да подпише договор със спонсор, тогава трябва да бъде вписан в Търговския регистър. Тази представителност имаме аз и още 11 души. Когато има нужда от трети лица, тогава викам и лица от стария Изпълком, които са четирима. От конкуренцията не очаквам никаква реакция. Очаквам положителна реакция и спокойствие от всички футболни хора в държавата. Както виждате, имаме бюджет и стратегия и работим ежедневно въпреки натиска от други страни. Конгрес ще има, не можем да кажем кога. Конгрес ще има“, каза още Михайлов.

Това беше липса на комуникация – първо е предложено от Лигата, всичко предложено от тях в писмото беше одобрено от Изпълкома. Всякакви тълкувания са липса на комуникация. Със сигурност има такава възможност, защото първо имаме такава идея – националният отбор да играе в различни градове, не само в София. Когато има такава инфраструктура, България ще играе в различни градове. Стадионът е компактен (б.ред; стадион „Хювефарма Арена“ в Разград), разбирам всички, ние плащаме 40 000 за наем, има такъв вариант и смятам, че ще бъде сполучлив. Ние никога не сме имали лоша комуникация с държавата, сега е въпрос на финансови възможности. Последните години се направиха много зали, но не се направи нито един стадион. Дали са 20 от Италия или 15 от Италия или петима от Северна Македония – това и е идеята, според мен, на писмото на Лигата, да не страдат родните футболисти от липсата на шанс за игра“, завърши бившият национал по темите с правилото за чужденци извън ЕС и провеждането на домакински мачове на „лъвовете“ в Разград. /БГНЕС