Отмениха посещението на Лавров в Сърбия

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше насрочено за 6 и7 юни, е отменено заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на руския дипломат, съобщиха от руското министерство на външните работи.

Сергей Лавров, министър на външните работи на РФ

България, Република Северна Македония и Черна гора са отказали да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с руския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да проведе двудневна визита в Белград на 6-и и 7-и юни. Това са потвърдили от Министерството на външните работи на Русия пред агенция "Интерфакс". Лавров трябваше да се срещне в Белград с президента, премиера, председателя на парламента и сръбския патриарх.

От Москва коментираха отказа на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство шеговито: "нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира".

Пред италианския телевизионен канал La7 говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "държавите-членки на ЕС и НАТО затвориха въздушното пространство, затваряйки още един канал за комуникация".

От офиса на сръбския президент отказаха коментар. За днес е предвидена среща на Вучич с посланика на Русия в Белград.

По-рано руският посланик в София Елеонора Митрофанова потвърди пред ТАСС, че българските власти не са разрешили на самолета с Лавров да прелети над България. Първи информацията за отказа от София, Скопие и Подгорица пуснаха сръбските издания "Вечерне новости" и "Данас".

Държавната телевизия РТС отбелязва само, че посещението на Лавров не е сигурно и че президентът на Сърбия Александър Вучич ще отправи обръщение към сънародниците си утре вечерта.

Европейският съюз забрани прелитането на самолети на руски авиолинии над страните-членки още в края на февруари - броени дни след руското нападение над Украйна./БГНЕС, БНР

Москва / Русия