Отношенията между Турция и Израел могат скоро да се нормализират

Президентството на Джо Байдън в САЩ стимулира създаването на нови стратегически съюзи в различни региони по света. Пример за това е скорошната промяна, настъпила в отношенията между Турция и Израел, които са в дълбока криза повече от десетилетие, се казва в анализ на вестник "Сабах".

И двете страни дават сигнали за евентуално взаимно разбирателство. Наскоро вестник „Хаем“ в Израел, цитирайки като източник „висш турски служител“, заяви, че „Турция на 29 март е информирала Израел, че е готова да изпрати посланик в Тел Авив, ако израелското правителство поеме ангажимента да отвърне реципрочно на мярката".

Струва си да се анализират и други признаци на нормализация на отношенията между двете страни от декември миналата година до сега. Полезно е обаче да си припомним какво първоначално се е случило между двете държави, за да разберем същността на конфликта.

Кризата в Давос

Най-сензационният пример за срива в турско-израелските отношение е може би когато тогавашният премиер Реджеп Тайип Ердоган направи „едноминутна“ забележка на срещата на върха в Давос през 2009 г. Това беше моментът, който за първи път разтърси турско-израелските отношения. Ораторът в Давос Ердоган реагира остро пред другия участник, бившият президент на Израел Шимон Перес, като заяви пред камерите, че никога повече няма да дойде в Давос. И той удържа на обещанието си.

Година по-късно през 2010 г. избухна кризата в Мави Мармара. Израелските сили за сигурност убиха девет цивилни турски активисти, чиято целева дестинация беше Палестина. Турция изтегли посланика си от Израел, характеризирайки акта като „държавен тероризъм“. Впоследствие Турция минимализира дипломатическите си отношения с Израел. През юни 2016 г. двете държави отново постигнаха споразумение и до края на годината нови посланици встъпиха в длъжност както в Анкара, така и в Тел Авив.

Поредната криза настъпи през декември 2017 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че признава Йерусалим за столица на Израел. В Израел 52 души загубиха живота си в протести, организирани от палестинците в отговор на решението от май 2018 г., когато трябваше да бъде открито посолството. В този момент Турция отново оттегли посланика си в Тел Авив.

След това Израел извика у дома своя пратеник в Анкара и мандатът на посланика по-късно изтече. Оттогава двете страни поддържаха връзките си чрез charge d'affaires в посолствата.

Миналия декември Ердоган заяви, че "бихме искали да укрепим връзките си /с Израел/", а също така заяви, че двете страни вече си сътрудничат в областта на разузнаването.

През февруари Израел назначи Ирит Лилиан за charge d'affaires в посолството в Анкара. Израелският новинарски сайт I24news заяви, че назначаването на Лилиан в Турция като експерт на тази длъжност е важно послание от израелското външно министерство към Ердоган.

"Назначаването на такъв опитен човек е отражение на желанието на Тел Авив да върне старите топли взаимоотношения с Анкара", гласи коментарът в новинарския сайт.

Въз основа на тази хронология може да се каже, че сега няма „конфликт на интереси“ между Турция и Израел. По-скоро източниците на „вкризяване” са периодични противопоставяния. Твърдения от рода на евентуалната подкрепа на Анкара за "Мюсюлмански братя" са въпроси, които могат да бъдат решени безпроблемно.

Развитието на съюзи, създадени с цел споделяне на природните ресурси в Източното Средиземноморие позволяват и даже правят необходимо двете държави да поддържат рационални отношения. Друг показател за засилване на дипломатическите връзки между двете страни е потвърждението от страна на израелския премиер Бенямин Нетаняху за водени преговори с Турция за газовите находища в Източното Средиземноморие.

Турция си е поставила за цел да доминира в политиката за Източното Средиземноморие. В Израел анти-турската реторика, популярна преди в предизборните кампании, сега е изоставена. Няма да е изненадващо, ако отношенията между Турция и Израел се нормализират много по-бързо, отколкото сме предполагали и прераснат в сътрудничество. /БГНЕС