Отново изместване на режима в Перник, някои останаха без вода и на Коледа

С два часа днес се измества режимът за водоснабдяване на Перник, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Поради замътване на водата на входа на пречиствателната станция за питейни води в резултат на падналите дъждове и ниското ниво на яз. „Студена", е необходимо повече време за пречистване и филтриране на питейната вода, съобщиха от ВиК.

Ще бъде спазено времетраенето за водоснабдяване по определения график, уверява ръководството на водоснабдителното дружество. Това означава, че водата вместо в 14 ч. в големите квартали, ще бъде пусната след 16 ч.

Вчера навръх Коледа на много граждани водата в град Батановци не бе пусната, в някои квартали на Перник редовно закъснява пускането й, тоест режимът много не се спазва. Жители на града алармираха, че водата мирише много лошо, хората се опасяват, че може да плъзнат болести. Другата седмица се очакват резултатите от пробите на водата в кв. Проучване, където има съмнения за ешерихия коли, а четирима души са в болница.

.........................................

В рамките на днешния ден са открити два теча на територията на „Стомана Индъстри” в Перник. Това обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод извънредните проверки в миньорския град, които текат от няколко дни.

Той обясни, че това не са нерегламентирани отклонения, а течовете са се получили вследствие на производствени аварии. По думите му те вече са отстранени. На този етап не е открито нерегламентирано отклонение на питейна вода. Поставят се измервателни уреди, които ще установят дали има друг теч. Бяхме заедно с областния управител и колегите от Областната дирекция на МВР. На мястото на аварията, където впоследствие е възникнала зараза – получихме уверение от специалистите, че в рамките на днешния ден всичко ще бъде отстранено”, каза още Иванов, цитиран от бТВ.

По думите му в кварталите на Перник, където е открита бактерията ешерихия коли, са осигурени водоноски. „Още от утре започват разпитите, това не е разследване, което ще приключи за един ден – огромен брой документация трябва да бъде прегледана, за да стигнем до истинските виновници за водната криза в Перник”, коментира той. Главният секретар заяви още, че ще разследват не само течовете на вода, но и как се е стигнало до пресушаването на яз. „Студена”. Той посочи, че ще се разследват всички отговорни за ситуацията. /БГНЕС

...........................................

Към момента водният обем на яз. „Студена" е 3 938 000 куб.м, при капацитет 25 519 100 куб.м. /БГНЕС