Отново висят кабели по улици в центъра на София

Висящи кабели притесняват отново гражданите в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Необезопасени кабели открихме в уличките в района на Централната поща и Телефонната палата в центъра. Кабели висят на места на централните улички "Княз Александър I" и "Стефан Караджа".

За подобни случаи регулярно хората от малките улички на София подават сигнали до медиите. Това се случва обикновено в зимните месеци. Вероятната причина за тези притеснителни обекти са лошите метеорологични условия или кражбите на електрозахранващи кабели, каквито неведнъж са разкривани от МВР назад в годините.

Освен до средствата за масова информация, гражданите могат да подават сигнали до ЧЕЗ. Това може да се случи и онлайн, тъй като дружеството е разработило и предлага на клиентите такава възможност.

В Столична община хората също могат да се обаждат, когато забележат подобни опасности. Сред функциите на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община са да участва в премахване на опасни дървета и клони от тротоари, булеварди, улици, паркове, градини, опасно надвиснали предмети от покривни конструкции, да обезопасява рекламни пана, билбордове, мантинели, метални и тръбно-решетъчни прегради, липсващи и повредени метални шахти и капаци на отводнителната канализация при спирки на масовия градски транспорт, подлези, надлези, улични платна, метростанции, пешеходни зони и др.

БГНЕС припомня, че през февруари миналата година младеж почина заради токов удар, след като стъпи на шахта. Причината бе именно оголен кабел. През декември 2021 г. за висящи кабели сигнализираха граждани в района на гара "Подуяне". /БГНЕС