Отоплението с дърва все по-често срещана алтернатива

Високите цени на парното и електричеството принуждават все повече българи да се обърнат към традиционните източници на отопление, предаде репортер на БГНЕС.

Единият най-разпространен от тях е купуването на дървета за огрев. Доскоро това беше начин за отопление на хора с ниски доходи или хора, които живеят в провинцията и нямат нужните условия за друг начин на отопление. Сега обаче поради високите цени на природния газ и електрическата енергия, дори хора със сравнително високи доходи започват да закупуват дърва за зимата и то още отсега.

След като стана ясно, че цените на природния газ ще станат прекалено високи, по-голяма част от хората, които използваха „синьото гориво“ за отопление, възнамеряват да преминат на ток. Това обаче създава проблеми за системата и има опасност тя да се претовари през зимата и всички да останем на тъмно и студено. Естествено това е много краен, но все пак възможен сценарий.

Притесненията относно растящата инфлация и неяснотата за това какви ще бъдат сметките за зимния период принуждават все повече потребители да се откажат и от електричеството и да преминат на дърва. /БГНЕС