Отрочето на диктатора Тито ТАНЮГ е вече минало

Бившата информационна агенция на Сърбия ТАНЮГ вече е частна компания.

Тя беше заличена от Търговския регистър на 9 март тази година.

Новият главен редактор на ТАНЮГ Тачно (Tanjug Tacno) е Йована Йоксимович. Пред медиите тя уточни, агенцията вече не е обществено предприятие и всички нейни услуги са регистрирани в компания „Тачно” ООД, чийто директор е Маня Гърчич.

Съгласно договора с Републиканската дирекция за собствеността, марката ТАНЮГ е предоставена на компания „Тачно” за срок от 10 години.

Маня Гърчич обяви, че започва модернизирането на ТАНЮГ с големи финансови инвестиции и стартирането на телевизия ТАНЮГ.

През декември миналата година бе потвърдено, че компания „Тачно” от Белград е купила имуществените права на агенция ТАНЮГ за 628 000 евро за определен период от време.

Основатели на компанията са РТВ Панчево и „Минакорд медиум”.

ТАНЮГ (Телеграфна агенция Нова Югославия) е основана като информационно-пропагандна агенция на Титовите партизани по време на Втората световна война. Решението за нейното създаване е взето от Югославската комунистическа партия на 5 ноември 1943 г. в гр. Яйце, Босна и Херцеговина.

При управлението на диктатора Тито и неговите наследници ТАНЮГ се отличи със своята антибългарска политика, поставяйки завидни рекорди. Изследване от началото на 90-те години свидетелства, че статиите срещу България на агенцията са били три пъти повече, отколкото всички антибългарски публикации в цял свят взети заедно.

От 2008 г. ТАНЮГ е телеграфна агенция на Сърбия.

През декември миналата година правителството на Сърбия прие план за действие за осъществяване на медийна стратегия за периода 2020 – 2025 г.

Планът предвижда до четвъртото тримесечие на 2021 г. държавата да отчужди изцяло Политика АД, като крайният срок за приключване на приватизацията на новинарската агенция ТАНЮГ е първото тримесечие на 2021 г.

Планът за действие предвижда промяна на 13 закона през следващите две години, като най-големите от тях се отнасят до Закона за обществената информация и медиите, Законаза електронните медии и Закона за услуги на обществените медии.

Предишната медийна стратегия предвиждаше пълно оттегляне на държавата от медиите, а законният срок за преотстъпване на собствеността на държавата изтече на 1 юли 2015 г. Целта беше да се предоставят еднакви пазарни условия и конкуренция тази област, особено в местните среди, където малките частни медии изчезнаха, тъй като бяха зависими от малък пазар, а тези, които бяха общинска собственост, оцеляха, благодарение на парите от бюджета.

Агенция ТАНЮГ беше закрита с решение на правителството на Сърбия на 31 октомври 2015 г. Въпреки това тя продължи да функционира с финансовата помощ на държавата, участваше в държавни търгове, получаваше поръчки и подписваше договори с държавните институции.

В края на декември 2020 г. стана ясно, че частната компания Минакорд медиум – собственост на сръбския певец Желко Йоксимович и на съсобственичката на ТВ К, Маня Гърчич ще купят агенция ТАНЮГ.

Според решение, вписано в Търговския регистър на Сърбия, правителството дава съгласието си за предоставяне на имуществените права на компания „Тачно“ ООД от Белград.

Фирмата „Тачно“ е основана през ноември 2020 г., а нейни собственици са Минакорд медиум и РТВ Панчево.

Агенцията по приватизацията организира два търга за продажбата на ТАНЮГ, но те бяха обявени за неуспешни поради липсата на купувачи. /БГНЕС