Отварят всички паркове и планини, разходка на Витоша от неделя

Отпада забраната за посещения на национални и природни паркове и планини.

Издадената заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев гласи, че от днес се възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

От 3 май, неделя, ще бъде отварен за разходка и природен парк „Витоша“, съобщиха за БГНЕС от Столичната община.

До решението се е стигнало след извънредно заседание в Министерския съвет с министър-председателя Борисов, министър Кирил Ананиев, министър Младен Маринов, ген. Мутафчийски и членовете на Националния оперативен щаб, с които е била коментирана организацията за отваряне на природните паркове и създаването на организация за излети в планините, за което министърът на здравеопазването издава заповед.

Движението на Витоша ще бъде организирано от екипите на общината и Общинска полиция. Те ще организират и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 часа пътищата ще бъдат затворени и планината няма да е достъпна с автомобил.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

За да не се допуска събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша няма да се движат, като при успокояване на епидемичната обстановка има готовност да бъде възстановено движението на градските автобусни линии до Витоша.

От Столичната община припомнят, че както в парковете, така и в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2,5 метра. При разговори с други хора да се поставя маска или шал.

Също така е забранено да се седи по пейките и в беседките, които се намират в природния парк, а провеждането на пикник е позволено само за членовете на едно семейство.

От „Московска“ 33 уточняват, че хижите няма да работят.

Също в неделя се очаква да бъдат премахнати и лентите в големите паркове, но се призовават гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в тях. /БГНЕС