Отварят ясли, детски градини и училища до IV клас, ще работят и ресторантите към хотелите

Детските градини, яслите и класните стаи за учениците от първи до четвърти клас ще отворят врати след ваканцията, на 4 януари 2021 година. Нощните заведения, игралните зали и казината, ресторантите и спортните зали ще останат затворени до 31 януари.

Учениците от 5-12 клас ще се връщат в училище след 11 януари и това ще става по график. Класовете ще се редуват, приоритет ще имат 7 и 8 класове и 12 клас, но окончателното решение ще бъде взето в първите дни на януари.

Големите търговски магазини, тип мол, ще продължат да са затворени, с изключение на обектите за услуги в тях - банки, аптеки, магазини, телекомуникационните компании. До 31 януари ще остане в сила забраната за провеждане на събития, конференции и конгреси. От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при заети 30% от местата в тях.

„Местата за хранене, които са в хотелите, ще работят в следната организация: първо - закуска, обяд и вечеря. Трябва да изработят график, който да гарантира поне 2 или 3 смени във всеки един от часовете за хранене, да гарантира отстояние между хората и не повече от 50% заетост на местата там. Също така те ще работят с вечерен час до 22:00 ч., с което избягваме автоматично възможностите за празненства и събирания по празниците. Много внимателно ще наблюдаваме какво се случва с мерките и аз гарантирам, че в това, което предстои ще видите цялата сила на държавата. Ще се намесваме много ясно и категорично, включително и със затварянето на вериги, които не осигуряват дистанция и спазване на противоепидемичните мерки“, заяви днес здравният министър Костадин Ангелов. /БГНЕС