Отведоха за разпит бившия главен редактор на вестник „Дума”

Отведоха за разпит бившия главен редактор на вестник „Дума” - Юрий Борисов. Той е обвинен в шпионаж, твърдят от медията. Журналистът сега е един от секретарите на националното движение "Русофили".

От връченото определение за обиск ставало ясно, според вестник "Дума", че Борисов е задържан заради образувано през юли дело. А членът, по който е задържан, гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

От „Дума” съобщават, че не са успели да се свържат с председателя на "Русофили" Николай Малинов, нито с неговата съпруга. По неофициална информация в техните офиси и в дома им също се извършват обиски. Сутринта Малинов е трябвало да участва в предаване по бТВ, но не се е явил в студиото.

Пред „Дума” зам.-председателят на НД "Русофили" Владимир Чучуев разказа, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията, съобщават още от „Дума”.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, От прокуратурата съобщиха, че под ръководството на Специализираната прокуратура, следователи от Следствения отдел на СП, подпомагани от агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 НК. Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица. Пресцентърът на ПРБ заявява, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел. Допълнителна информация ще бъде предоставена, веднага щом интересите на разследването позволяват, уточниха още от прокуратурата. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, И към момента се провеждат процесуално-следствени действия по следствено дело, което е под контрола на Спецпрокуратурата съвместно с ДАНС и МВР. Това заяви пред БНТ вътрешният министър Младен Маринов във връзка с ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” и секретар на движение "Русофили" Юрий Борисов. Не мога да дам повече информация. В утрешния ден ще дадем повече подробности по отношение на всичко това, което се е случило”, добави Маринов. Заместник- главният прокурор Иван Гешев заяви пред БНР, че на този етап прокуратурата няма да коментира информацията. /БГНЕС