Отворено писмо на Буяр Османи: "В петък вие ще вземете решение за европейското бъдеще на Македония"

В навечерието на парламентарната сесия по конституционните промени министърът на външните работи Буяр Османи изпрати отворено писмо до депутатите в парламента, в което каза: "От вашето решение ще зависи дали страната ще продължи преговорите или ще ги спрете за по-дълъг период без гаранция за успех".


В петък ще започне дискусия, последвана от гласуване на втория по важност въпрос след влизането в НАТО, а именно постигането на втората стратегическа цел на страната за присъединяване към общоевропейското семейство от държави.

"В петък вие ще вземете решение за европейското бъдеще на Македония, решителност, за която ние работим и всички правителства са работили през последните 30 години. От вас ще зависи дали с приемането на промяната в конституцията ще продължим преговорите по главите за членство в съюза или ще спрем преговорите в по-дългосрочен план, до нов шанс, без гаранция за успех, насърчавайки процеса на "паспортизация" на гражданите, които търсят европейско бъдеще за себе си, казва министър Османи.

"Вярвам и знам", добавя Османи, "че всеки от вас иска да бъдем член на Съюза, съставен от най-демократичните и най-богатите страни в света, който гарантира мир, демократично развитие и икономически просперитет".

"В преговорния процес имахме за цел да запазим и укрепим македонския език и македонската национална идентичност. Отговорно твърдя, че успяхме. Македонският език е приет и гласуван за първи път в Съвета на ЕС между страните членки и недвусмислено е част от европейските езици. Никой не може да отрече този факт", казва Османи.

Той заявява, че разбира всички, които се страхуват от възможността за нови опити за отричане и налагане на нови двустранни условия и уверява, че идентичността и историческите въпроси не са част от преговорите.

"Най-отговорно заявявам, че историческите и идентичностните въпроси не са част от пътните карти и ориентирите, от които зависи отварянето и затварянето на глави. С тази промяна в конституцията ние само ще укрепим международния си авторитет и ще увеличим международната подкрепа за нашите цели. Чрез преговорите шансовете за продължаване на популяризирането и развитието на македонската национална уникалност, история и култура ще бъдат значително по-добри и укрепени", подчертава Османи.

"Всеки човек и политик", подчертава Османи, "би се радвал да бъде запомнен от историята с това, че е постъпил правилно, когато е било най-важно. Да се ​​помни, че беше на правилната страна, че не се поколеба в решението, с което помогна на страната да върви напред, а на хората в нея да живеят по-добре. Аз лично нямам никакво съмнение, че с тази промяна в Конституцията ще направим някаква грешка, напротив, ще отворим нова страница на развитие и стабилност за нашите граждани", заяви министърът на външните работи на РСМ.

За пореден път, както много пъти в публичните си изяви, той уверява, че тази промяна не променя нищо в положението на българите в страната и по отношение на правата, които са имали досега и са били гарантирани от Конституцията. "Тази промяна", добавя той, "ни дава възможност да докажем на Република България и на света, че не са дискриминирани, защото реално е така".

"Това е възможност да се премахнат всички аргументи и след това бързо да се втурнем към процесите на реформи, които са най-важни за нашите граждани и в наш най-добър интерес. С промяната на Конституцията ще стане ясно, че освен македонския народ в страната живее и част от българския народ, което е различно. И накрая, казвам отговорно, че не го правим под диктата на България, нито заради изнудване от нейна страна. Това е компромис в преговорите, след като техният меморандум до ЕС за непризнаване на македонския език и нация не получи подкрепа от страните членки. Компромис, с който защитихме македонския език и идентичност", се казва в писмото на Османи до депутатите./БГНЕС