Отвориха новия мост в Симитли и за автомобили

Възстановено е вече движението на автомобили по новоизградения мост над река Струма в Симитли, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Днес, 11 май, новото съоръжение бе прието от Държавна приемателна комисия, която издаде дългоочаквания акт 16. Строежът на новото съоръжение стартира на 1 септември миналата година, с нарязването и отстраняването на 80-годишния железен мост, строен от немците преди Втората световна война.

Пускането на новото съоръжение, свързващо центъра на Симитли с квартал Ораново, главен път Е-79, път II-19 за Разлог и Гоце Делчев и новостроящия се ЛОТ 3.1. на автомагистрала "Струма", стана факт след два протеста и блокади на пътя за Банско и Е-79 от жителите на Симитли.

Преминал като пътник в автомобил на приятел по новия мост малко преди 18 часа днес, кметът на Симитли каза лаконично: „Преборихме се“, но от скромност Апостол Апостолов не пожела да застане пред камера.

Към 18 часа над новото съоръжение заваля дъжд, което си бе своеобразен водосвет.

Както БГНЕС информира, премахнатият вече железен мост, е строен през 1939 г. от немците, гаранцията му е изтекла преди 20-на години, демонтирането на стария започна на 1 септември м.г. Тъй като старият мост бе тесен, преминаването по него на МПС ставаше само в една лента, което не позволяваше разминаване.

Изцяло новото съоръжение вече е с две ленти за движение за леките, както и за товарни МПС. Също като до сега по новия мост преминават и пешеходци.

Така днес бе сложен край на 8-месечното обикаляне на работещите в Симитли жители на кв. Ораново, които за да отидат на работа пътуваха минимум по 20 км. дневно на отиване и връщане през селата Черниче и Железница. А пешеходците преминават по моста от началото на април. /БГНЕС