Овесени ядки и омлет на закуска за здраво сърце

В ежедневното си хранене трябва да включите пет храни, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания, съобщава „Al Jazeera“. Според експертите, те трябва да се консумират на закуска.

Каква е подходящата закуска за здраво сърце?

Лекарите и експертите по хранене съветват да се избягват храни, които могат да навредят на здравето на сърцето, и обратното - сутрин да се включват някои полезни за сърцето продукти.

Учените винаги препоръчват да се храните здравословно и да обръщате специално внимание на закуската.

Експертите са съставили списък на закуски за хората, изложени на риск от сърдечни заболявания.

Овесени ядки

Това е една от най-здравословните храни за закуска. Овесените ядки са богати на фибри и хранителни вещества като витамини от група В, цинк и магнезий, които имат положителен ефект върху сърдечната дейност.

За да увеличите максимално ползите, диетолозите препоръчват да използвате обикновени овесени ядки и да добавяте здравословни съставки като ядки или плодове.

Омлет със зеленчуци

Омлетът може да бъде друг чудесен начин да започнете деня и да защитите здравето на сърцето, особено ако добавите повече зеленчуци като гъби, чушки, лук и спанак, за да направите ястието богато не само на протеини, но и на фибри.

Всички видове горски плодове

Плодовете са богати на полезни за сърцето антиоксиданти, което ги прави чудесно допълнение към сутрешното хранене. Те са богати и на желязо.

Плодове и зеленчуци

Зеленчуците и плодовете са отлични източници на витамини и минерали. Те са нискокалорични и богати на фибри, така че са чудесни за закуска.

Авокадо

Освен че е богато на минерали и витамини, авокадото е един от най-богатите източници на мононенаситени мазнини в природата. Както е отбелязано на уебсайта на Кливландската клиника, те помагат да се отървете от вредния холестерол, за който е известно, че е една от причините за сърдечни проблеми.

Здравословно хранене: намалете количеството на захарта в храната си, избягвайте полуфабрикатите и замразените храни, които съдържат нездравословни трансмазнини. Трябва също така да намалите наситените мазнини, като червено месо, птиче месо, сирене и мляко, и да увеличите количеството на полезните ненаситени мазнини. Те се съдържат в зехтина и различните масла от ядки. Освен това се препоръчват редовни упражнения и физическа активност, както и отказване от тютюнопушенето. /БГНЕС