Oxfam: Пандемията доведе до остро социално неравенство

Десетте най-богати хора в света са удвоили състоянието си по време на пандемията от коронавирус - т.е. между март 2020 г. и ноември 2021 г. Общото им богатство сега възлиза на 1,3 милиарда евро. Това се посочва в доклад, публикуван от благотворителната организация Oxfam днес в Берлин.

Всички милиардери, взети заедно, са спечелили повече пари през гореспоменатия период, отколкото през 14-те години преди пандемията - се казва още в документа. По данни на Oxfam 55 000-те най-богати хора на планетата са увеличили богатството си с 14% между 2019 и 2021 г. За сравнение, световното богатство е нараснало с 1% през този период. "По този начин разликата между най-богатите и останалата част от човечеството се е увеличила драстично", се казва в доклада.

Преди пандемичното разпространение на COVID-19 около половината от населението на света, или 3,2 милиарда души, живееше в бедност. Към днешна дата този брой се е увеличил със 160 милиона, установи Oxfam. Тъй като икономиките на по-бедните страни все още не са се възстановили от последиците от пандемията, най-бедните 20 % са най-силно засегнати от загубата на доходи.

За милиардерите пандемията се оказа треска за злато", казва рецензентът на Oxfam Мануел Шмит. - Правителствата вкараха милиарди в икономиката, но голяма част от тях останаха за хората, които успешно се възползваха от фондовия пазар.

Положението на момичетата и жените е особено тревожно. В сравнение с преди две години броят на жените, които получават пари за труда си, е намалял с 13 милиона в световен мащаб. Същевременно броят на жените, които извършват неплатена работа, като например грижи за семейството, се е увеличил.

В същото време в Германия се засилва тенденцията към "много силна концентрация на богатството в ръцете на малък процент от населението". Ако преди пандемията общото богатство на десетте най-богати хора в страната се е оценявало на 125 милиарда евро, то днес то е 223 милиарда евро, според Oxfam. По данни на организацията делът на бедните хора в Германия вече е 16% от населението. Това са 13 милиона души, което е "рекордна" цифра, предупреждават експертите.

Оксфам призовава правителствата по света да наложат по-високи данъци на корпорациите и свръхбогатите и да използват приходите от тях за финансиране на развитието на социални услуги. Освен това патентите за ваксини срещу коронавирус трябва да бъдат отменени и да се осигури справедливото им разпространение на планетата, смятат от асоциацията. /БГНЕС

------------------------------------------------------------------------------

Елена Гункел, „Дойче Веле”