Оже-Алиасим и Циципас ще спорят за титлата в Ротердам

Феликс Оже-Алиасим детронира Андрей Рубльов в полуфиналите на тенис турнира в Ротердам, след като го надигра след обрат в три сета – в отделните части 6-7 (5), 6-4, 6-2, за малко над два часа и 20 минути игра.

Феликс Оже-Алиасим.

Откриващият сет бе решен след тайбрек, след като преди това руснакът спаси четири сетбола за канадеца в 12-ия гейм. Рубльов поведе с 3-0 точки в дългия гейм, но Оже-Алиасим стигна до обрат и преднина от 5-4. Все пак, действащият шампион спечели три последователни точки и дръпна в резултата. Във втората част четвъртфиналистът от Аустрелиън Оупън дочака своя миг в деветия гейм и след пробив в подаването на руснака, сервира успешно за изравняване на сетовете.

В третата част Оже-Алиасим уби интригата с пет поредни гейма, след като Рубльов спечели откриващия, и така се класира за финала в нидерландския град. Ключово за успеха над шампиона от миналата година се оказа това, че канадецът спаси и седемте точки за пробив пред съперника. В спор за титлата финалистът от 2020 ще играе с поставения под номер 1 в основната схема грък Стефанос Циципас, който се наложи трудно и също след обрат над 137-ия в света чех Иржи Лехецка с 4-6, 6-4, 6-2.

Циципас и Оже-Алиасим имат седем мача помежду си, като гъркът води с 5-2 победи. Любопитното е, че канадецът печели откриващите два мача от съперничеството на Индиан Уелс и Куинс през 2019, но след това Циципас влиза в серия от пет поредни успеха. В единствената им среща на финал, гръцкият тенисист печели титлата в Марсилия през 2020, а в последния им сблъсък Циципас триумфира в четвъртфиналите на Мастърса в Синсинати през миналата година с 6-2, 5-7, 6-1. /БГНЕС