Пьотр Мировски: Работата с робот ни позволява да стигнем до абсурдното

Миналата година “Театърът на чудесата” ни разкри как да отключим креативността си и да се превърнем в Айнщайн за един час, каква е връзката между човек и звяр, защо мравките намират най-краткия път до храната и всичко това в комбинация с музика, театър и мащабна мултимедия. Тази година фестивалът ще ни представи робота Алекс, който ще ни помогне да се пренесем в света на изкуствения интелект. Роботът ще си партнира с интро актьор, ще му задава реплики и публиката ще трябва да отгатне дали даденият актьор е играел или роботът му е подсказал репликите. За да се докоснем до вълшебствата на бъдещето екип на БГНЕС посети “Топлоцентрала”, за да проследи как протича репетицията на знаменития робот и там се срещна с неговите създатели Пьотр Мировски и Бен Верховен.

“Аз работих върху създаването на търсачка и конкретно един елемент от тази търсачка беше да предположим каква ще бъде следващата дума, която хората ще напишат в нея. Аз всъщност съм учен, който се занимава с изкуствен интелект, но в същото време съм импровизатор, а в импровизацията винаги се стараем да направим или кажем най-очевидното следващо нещо и тук се заражда връзката между двете”, обясни Пьотр Мировски и уточни, че най- трудното, но същевременно и велико нещо на работата с робот е това, че той ни позволява да стигнем до абсурдното. “Чатботите не разбират напълно какво казват и това позволява на комедиантите да си играят с тези абсурдни реплики и по този начин да създават още по-интересна комедия”, подчерта още той.

Бен Верховен пък уточни, че най-лесното в цялото шоу е това, че роботът в интересен сам по себе си. “Той е нещото, с което аудиторията веднага се свързва и идва на шоуто, а ние отиваме по-далече и създаваме един “киборг”, а самият робот е толкова сладък, че привлича нашата аудитория. “ Това, което трябва да видим е всъщност как роботът трябва да каже най-очевидното нещо, а импровизаторът да го изиграе. Нашият чатбот, който поставихме на сцената е трениран върху диалог от 100 00 филма и по този начин той създава диалога на сцената”, обясни още той.

“Всъщност цялото шоу е едно изживяване за аудиторията. Ние поставяме на сцената един изкуствен интелект, един чатбот и всъщност предизвикателството, което поставяме пред него е той да играе заедно с нас, хората -импровизатори. Този изкуствен интелект-импровизатор поставя следния въпрос в нашия експеримент-можем ли да създаваме интересно съдържание, можем ли да създадем забавни и емоционални сцени и можем ли да стигнем до там, че всъщност аудиторията да не направи разликата между човек и робот”, обясни още Бен Верховен.

По време на фестивала “Театърът на чудесата” освен интерактивната игра с робот столичани ще могат да се насладят на “медицина на бъдещето”, “creative story telling,” както и на “Вълнуващият свят на картите”. /БГНЕС

Тагове: