Първа победа за българския бокс в Токио - Стойка Кръстева на 1/8-финал

Стойка Кръстева се класира за 1/8-финалите на Олимпийските игри в Токио. Двукратната европейска шампионка, носител на два сребърни медала от световни първенства, стартира по отличен начин участието си в японската столица.

В категория до 51 килограма националката ни преодоля съпротивата на виетнамката Ти Там Нгуйен.

Двубоят започна трудно за Стойка, която в началото изпита леки проблеми с намирането на дистанцията. Тя обаче зае центъра на ринга, като умело съкрати дистанцията и до края на първия рунд взе превес и поведе в резултата.

Във втората част Кръстева бе тази, която започна да контрира, а азиатката по-често да търси и непозволени прийоми, накъсвайки играта. Нашето момиче не се притесни от този стил и с отлични действия неутрализира устрема на виетнамката. Реферите видяха изравняване на силите и така всичко опря до последния рунд.

В него играта бе равностойна, но до финалната минута. Там Кръстева натисна педалите и с красиви комбинации от десен-ляв прав все пак взе своето. Така тя се класира за втория кръг на олимпийския турнир. Стойка ще срещне за място на 1/4-финалите американката Вирджиния Фукс.

В понеделник, 26 юли на ринга ще се качат и останалите ни представители в боксовия турнир в Токио. Станимира Петрова ще боксира от 7:54 сутринта с Йени Кастанеда (Колумбия) в двубой от 1/8-финалите в категория до 57 килограма. Даниел Асенов (52 кг) пък ще дебютира на Игрите в Токио от 11:30 часа. Той ще се изправи срещу румънеца Козмин Гирлеану на 1/16-финалите.

Българското участие е предвидено да бъде излъчено по каналите на БНТ 1 и БНТ 3, като може да попадне и в програмата на Евроспорт. /БГНЕС