Първи резултати в Германия: социалдемократите и ХДС/ХСС с еднакви гласове

Все още не е ясен категоричният победител на изборите за Бундестаг, които се проведоха в Германия днес, показват първите прогнозни резултати. Според данните на Infratest dimap германската Социалдемократическа партия получава 25 процента от гласовете, колкото и християндемократите от ХДС/ХСС. Трети са Зелените с 15 процента, които по-рано през годината дори бяха сочени за фаворити. В следващия Бундестаг ще попаднат още Свободната демократическа партия (11 процента), "Алтернатива за Германия" (11 процента) и Левицата (5 процента).

Днешните избори бележат и края на канцлерството на Ангела Меркел. Първите резултати сочат, че след 16 години начело на Германия християндемократите могат да отстъпят канцлерския пост. Следващият канцлер на Германия може да е или министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, или настоящият вицеканцлер и номинация на социалдемократите Олаф Шолц. Те надделяват над лидерката на Зелените и тяхна номинация за канцлер Аналена Бербок.

Рекордните 47 партии и коалиции участваха на изборите днес. В 20-ия Бундестаг обаче вероятно ще попаднат само шест от тях. Очаква се рекорден да е и вотът по пощата. Вероятно около 40 процента от всички гласове са били подадени дистанционно. Пандемията от коронавирус е сред основните причини за това.

Внимание днес привлече гласуването на кандидата на ХДС/ХСС Армин Лашет. При пускането на бюлетината в урната, той не я беше сгънал правилно, в резултат от което се разкри и гласът му.

Наблюдатели очакват за първи път от 1957 година насам в следващото германско управление да влязат три партии. Най-вероятни изглеждат следните конфигурации: коалиция между ХДС/ХСС, Зелените и Свободната демократическа партия или съюз между ГСДП, Зелените и Свободната демократическа партия. Всички партии изключват коалиция с "Алтернатива за Германия", а участието на Левицата във властта също изглежда слабо вероятно.

В деня преди изборите основните партии отправиха последните си за тази кампания призиви към гласоподавателите. Олаф Шолц за пореден път постави социалната политика в центъра на своята програма. В своя избирателен район в Потсдам той обеща стабилни пенсии, минимално почасово заплащане от 12 евро и уважение за труда на хората. Шолц потвърди и своето желание за коалиция със Зелените. "Това ми е любимата коалиция", каза той.

Също в Потсдам Аналена Бербок заяви, че истинска промяна може да дойде само при едно силно представяне на Зелените. Тя отказа да коментира евентуални коалиции след вота.

Армин Лашет се обърна към привърженици в Аахен заедно с Ангела Меркел. "Не е без значение кой управлява Германия", каза Меркел. Според Лашет Левицата не трябва да участва във властта.

В Дюселдорф председателят на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер подчерта, че във фокуса на следващото правителство на Германия трябва да е освобождаването на страната от бюрократичните окови. Либералите са готови за "центристко управление", което няма да вдигне данъците и да отпусне дълговата спирачка, допълни още Линднер. /БГНЕС, Дойче веле