Първи случай на COVID-19 в Олимпийското село

Организаторите на Токио 2020 разкриха за първи случай на коронавирус в Олимпийското село.

Шест дни преди откриващата церемония за 32-те Летни олимпийски игри, организаторите на надпреварата обявиха, без да идентифицират, че лице е тествало положително за вируса в Селото, където хиляди атлети и съдии ще останат по време на Игрите. Имаше един човек в Селото. Това бе първият случай в Селото, който беше докладван по време на скрийнинг теста. Сега този човек е изолиран в хотел“, сподели Маса Такая, говорител за Организационния комитет на Токио, на пресконференция.

Президентът на Токио 2020 Сейко Хашимото.

Японските медии предадоха, че заразеното лице е от чуждестранен произход. Олимпиадата е изправена пред опозиция от местното население, което се опасява от нов бум на заразени по време на форума. Сейко Хашимото, шеф на Токио 2020, заяви, че организаторите са готови да реагират бързо, ако има бум на заразени. „Правим всичко възможно, за да предотвратим бум на заразени с коронавирус. Ако се случи до такъв, трябва да имаме план, за да реагираме по възможно най-бързия начин“, каза тя.

Хашимото призна, че участниците на Игрите, които бяха отложени с година заради пандемията, ще бъдат притеснени относно ситуацията с вируса – и обеща, че организаторите няма да прикриват случаи. „Атлетите, които идват в Япония, вероятно са много притеснени. Разбирам това. Това е причината да затворим всичко“, добави шефът на Олимпиадата.

Главният изпълнителен директор на Токио 2020 Тоширо Муто допълни, че не е ясно дали заразеният е бил ваксиниран срещу COVID-19. „Нямаме информация дали човекът е бил ваксиниран или не“. Той каза още, че състезателите ще бъдат тествани всекидневно „така че ако някой тества положително, този човек ще бъде изолиран незабавно без значение дали е имал близки контакти или не“.

Междувременно, Южна Корея премахна всички анти-японски банери в Олимпийското село в Токио, защото те нарушили правилника на Международния олимпийски комитет, заяви президентът на МОК Томас Бах.

Банерите, висящи от балконите на стаите на участниците, гласяли следното на корейски: „Все още имам подкрепата на 50 млн. корейци“. Слоганът се отнася за морска битка по време на Японските инвазии на Южна Корея между 1952-1958. Двете страни все още са въвлечени в териториален спор за верига от острови.

Бах сподели, че корейската делегация е премахнала банерите по молба на МОК. „Това очевидно се случи по молба на МОК, защото правилникът…казва много ясно, че Олимпийското село е една от защитените зони, където атлетите трябва и могат да живеят мирно заедно, без да са изправени пред каквито и да било послания“, каза той на пресконференция. Олимпийските игри в Токио, отложени с година заради пандемията, стартират в петък.

Президентът на МОК Томас Бах.

Междувременно, президентът на МОК призова японското население да подкрепи Олимпиадата след първия положителен случай в Олимпийското село. Бах заяви, че е наясно със скептицизма около Игрите в Токио. „Обръщам се към японското население с призив да приветстват тези атлети тук за състезанията на животите им. Искам още веднъж да помоля и поканя тези японци да приветстват и подкрепят атлетите от света“, апелира той, настоявайки, че Олимпиадата е безопасна и окачествявайки я като „най-ограниченото спортно събитие в целия свят“.

Той отбеляза още, че само 15 души от 15 000 пристигнали в Токио през юли са дали положителни проби. Бах отвори и вратата за евентуално завръщане на фенове, ако условията се подобрят. „Ще продължим да следим анти-коронавирусното развитие. И ако обстоятелствата се променят, ще организираме незабавно среща на петте страни, за да адресираме това с релевантните анти-коронавирусни мерки“, заключи шефът на МОК. /БГНЕС