Първи случаи на Mu варианта на коронавируса в Турция

Вариантът Mu на COVID-19 е открит при поне двама души в Турция, обяви здравният министър Фахретин Коджа, цитиран от Анадолската агенция.

За първи път идентифициран в Колумбия през януари, щамът Mu е открит досега в 39 държави и наскоро бе класифициран като „вариант, предизвикващ тревога” от Световната здравна организация.

Вариантът представлява по-малко от 0,1% от инфекциите в световен мащаб, но разпространението му в Колумбия и Еквадор нараства бързо и е съответно 39% и 13% до края на август, според СЗО.

Пред журналисти министърът на здравеопазването Фахретин Коджа каза, че Турция следи ситуацията с новите варианти, но в момента не се обмислят нови ограничителни мерки.

Той заяви, че щамовете Delta и Delta plus в момента причиняват над 90% от заразяванията в Турция, но се очаква цифрата постепенно да намалява, тъй като все повече хора се ваксинират.

„От съществено значение е да продължим да спазваме правилата за носене на маска, социално дистанциране и хигиенните правила, докато се постигне стаден имунитет“, подчерта той. /БГНЕС