Първи трейлър на "Опенхаймер" на Нолан с Килиан Мърфи като "бащата" на атомната бомба

Първият трейлър на новия филм на един от най-значимите днешни режисьори Кристофър Нолан „Опенхаймер“ е достъпен от днес за феновете на творчеството му по целия свят.

„Опенхаймер“ описва живота и съмнителните от етична гледна точка признания на физика Дж. Робърт Опенхаймер, на когото се приписва изобретяването на атомната бомба. Опенхаймер е един от основните участници в "Проекта Манхатън", изследване на правителството, насочено към създаване на ядрени оръжия, продължило от 1942 до 1946 г. Освен това той е директор на лабораторията в Лос Аламос, където са били физически сглобени.

Килиан Мърфи играе ролята на Опенхаймер - първата му голяма роля в един от филмите на Нолан. Мърфи е един от любимците на Нолан, като е част от актьорския състав на много от филмите му като "Генезис", "Черният рицар" и "Дюнкерк".

Актьорският състав включва още Флорънс Пю, Емили Блънт, Робърт Дауни Джуниър, Мат Деймън, Гари Олдман, както и Рами Малек, Бени Сафди и много други.

Филмът е базиран на биографичния роман, носител на наградата „Пулицър“ за 2006 г. „Американски Прометей: Триумфът и трагедията на Дж. Робърт Опенхаймер“ от Гай Бърд и покойния Мартин Дж. Шеруин. Освен автор на адаптацията на книгата за екрана, Нолан е и режисьор и продуцент на филма.

„Опенхаймер“ е първият филм на Нолан след "Мементо" от 2000 г., който не е реализация на Warner Bros., след като сътрудничеството им приключи след излизането на "Тенет".

"Опенхаймер" тръгва по кината на 21 юли 2023 г. /БГНЕС