Първият български медал, посветен на опълченците, навърши 143 години

На днешната дата, 19 юли 1880 г., преди 143 години Третото българско царство се сдобива със своя първи медал, който е посветен на българските опълченци в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Ордените и медалите са един от символите на държавността. Според Търновската конституция Княжество България няма право да учредява отличия, с изключение на един орден „За храброст“, който да се дава във време на война.

Въпреки това още в първите години младото княжество, начело с княз Александър I Батенберг, прави последователни стъпки към отхвърляне на своята зависимост от Османската империя, включително и в областта на отсичането на ордени и медали.

Възпоменателният медал „За Освобождението 1877-1878“ е учреден по повод на третата годишнина от сражението при Стара Загора, в което участва българското опълчение. По тази причина той е връчван на опълченците.

Отличието е отсечено в Московския монетен двор по проект на К. Пиколо. То е изработено от светъл бронз с диаметър 32 мм.

На аверса е поставен коронованият вензел на княз Александър I. В кръг наоколо са изписани имената на най-важните сражения, в които участват български опълченци - ЕЗКИ-ЗАГРА, ШИПКА и ШЕЙНОВО, както и датата 19. ЮЛIЙ 1880. Всяка една част от текста е разделена от съседните две посредством шестолъчни звезди.

На реверса: текстът "НА ОПОЛЧЕНЦИТѢ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО 1877-1878" е изписан на пет реда. Надписът е ограден от дъбова и лаврова клонка. Лентата е червена с две широки бели ивици.

Медалът е от една степен и е връчен на над 7000 участници във освободителната война. /БГНЕС