Първите резултати от боксофиса на "Аватар 2" са неочаквани

Изглежда, че въпреки огромния си бюджет "Аватар 2" не се представя добре в боксофиса. За съжаление на режисьора Джеймс Камерън, който сам отказа да присъства на премиерата. Прогнозите сочат, че филмът може да не се представи добре спрямо абсурдната си цена от милиард долара, определена от самия Камерън, което поставя под съмнение бъдещето на франчайза. По данни на Deadline филмът е събрал едва 53 млн. долара в деня на премиерата.

За справка, предишният празничен филм на Disney, " Spider-Man: No Way Home", събра 121,9 млн. долара в деня на премиерата, поставяйки рекорди като втория по големина боксофис за всички времена, следвайки само друг филм на Disney, "Avengers: Endgame". Джеймс Камерън направи публични коментари относно необходимостта "Аватар 2" да надмине тези филми, за да си възвърне парите. Макар че филмът може да продължи да събира значителна част от бюджета си обратно в чужбина, няма как да се знае какъв ефект ще има това върху планираните продължения.

Deadline също така бърза да отбележи, че филмите с огромни премиери често са обречени на рязък спад при следващите прожекции, като отбелязва, че "No Way Home" е спаднал с 68% през втория си уикенд, което означава, че "Аватар 2" все пак може да възвърне парите си, само че бавно в продължение на няколко уикенда. Все пак надминава своя предшественик, тъй като първата новаторска част от поредицата "Аватар" събра 27 млн. долара в деня на премиерата. Разбира се, това са 27 млн. долара от 2009 г., в кинопространство, което значително се различаваше от това, в което се намираме сега.

Въпреки че "Аватар 2" не постига добри резултати в боксофиса, визуалният спектакъл изглежда привлича публика, защото в много кина билетите са изчерпани, а в някои от тях са останали места само за среднощните прожекции. Може би част от вината за това е в продължителността на филма, която е повече от 3 часа, което ограничава възможностите на кината за многократни прожекции една след друга. В допълнение към тези данни повечето зрители искат да видят филма в първокласни формати, като Screen X, MX4D и PLF 3D, за да постигнат възможно най-високо качество на гледане.

По този начин изглежда, че Джеймс Камерън трябва да е почти благодарен за спада в продажбите, защото може би е направил "Аватар 2" такъв спектакъл, че обикновените кинопрожекции просто не стигат. Освен това премиерните отзиви дискусиите в социалните мрежи изглеждат преобладаващо положителни, което осигурява незабавна обратна връзка в реално време за цялостното качество на филма извън зрелището. Дори и филмът да не успее да си върне парите през премиерния уикенд, едно произведение на изкуството от такъв мащаб може да продължи да бъде финансово изгодно за години напред.

"Аватар 2" може да се окаже поучителна история, не по-различна от "Икар". Дали Джеймс Камерън е летял твърде близо до слънцето, когато е решил да направи филм с напреднала технология, чието създаване е продължило 13 години? Само времето ще покаже. Филмът вече е на разположение в кината, ако успеете да се сдобиете с билет. /БГНЕС