Първо издание на Театроскоп: Театър в кутия

Това е първото издание на този международен фестивал на театралната миниатюра „Театроскоп“ в България. Преди 6 месеца театър Арт Ленд/Art Land създаде този фестивал и сега можем да видим неговата реализация“, заяви пред БГНЕС организаторът на събитието Мария Банова.

Фестивалът ще се проведе в два града в страната – София и Бургас. Идеята е този фестивал да стане пътуващ, за да може повече хора да се насладят на това ново театрално изкуство. Такъв тип представления има в Латинска Америка, Китай и по-големите градове в Европа. „За българската публика би било нещо ново и интересно, въпросът е да се престрашат да дойдат и да надникнат през ключалката на театъра в кутия. Там ще попаднат в един малък и вълшебен свят“, заяви Банова.

Този фестивал няма възрастови ограничения и организаторите казват, че за всяка възраст има послание. Освен това има две групи от Барселона, които са подготвили няколко представления.

„Това е театър за един зрител. Представлението е интересно, вълнуващо и преживяването е индивидуално. Ние имаме добри отзиви, както от децата, така и от по-големите“, заяви Александра Илиева, участник във фестивала и част от театър Трио в Бургас. Работата е точно толкова трудна, колкото да създадеш един нормален спектакъл, защото има много участници и елементи - композитор, сценография, драматургия и изработване, но участниците я вършат с удоволствие. /БГНЕС

Тагове: