Първото заседание на 48-ото Народно събрание продължи три дни

48-ото Народно събрание най-накрая се сдоби с председател: с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“, с мнозинство от 139 гласа подкрепа, най-възрастният депутат - Вежди Рашидов, стана председател на Народното събрание. 73 депутати се обявиха „против“ – от „Продължаваме промяната“ и от „Демократична България“, а от „Възраждане“ се „въздържаха“, предаде репортер на БГНЕС.

След гласуване на процедурните правила за избора на председател, които бяха приети с 235 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“, първо Петър Петров от „Възраждане“ обяви, че от партията отново издигат кандидатурата на Цвета Рангелова за председател на парламента. След това обаче лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна, че четирите политически формации – ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ са постигнали консенсус на Председателския съвет, който я е упълномощил и да направи номинация от тяхно име за Вежди Рашидов, като се придържат към тезата, че председател на парламента следва да бъде най-възрастният сред народните представители. Така БСП се оказа ябълката на раздора и отново върна на дневен ред грубия тон и обиди сред депутатите.

След обявяването на номинацията, Кирил Петков поиска 15-минутна почивка, по време на която да обсъдят с парламентарната си група ситуацията, защото подкрепата от страна на БСП не е била очаквана, което отново скара депутатите и накара Мустафа Карадайъ от ДПС да заяви, че „явно някои народни представители не искат да има НС“, както и че те смятат, че са единствените носители на истината и на правото, но изборите са показали, че народът не мисли като тях. Карадайъ обясни, че е намерен изход от патовата ситуация, в която се намираше парламентът в продължение на три дни, но тя не се харесва на ПП, които още се държат като в предизборна кампания и подчерта, че всички на 19 октомври се заклеха, че ще спазват Конституцията и ще работят в името на народа.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ това искане на Василев са процедурни хватки и номера за блокиране процеса за избор на председател и че единствен Рашидов е успял да обедини по някакъв начин вчера българския парламент. Тя поиска да се премине към балотаж между Рашидов и Рангелова. Според нея не би следвало някой в зала да е изненадан от общата номинация, тъй като тя е била обявена още на Председателския съвет, на който са присъствали и Кирил Петков, и Никола Минчев, и Андрей Гюров, както и че следвало присъстващите да съобщят на парламентарните си групи за това решение. Георги Свиленски от БСП също заяви, че още на Председателския съвет ПП са разбрали за постигнатия консенсус.

Асен Василев каза от парламентарната трибуна, обръщайки се към председателстващия Вежди Рашидов, че вчера е бил един от народните представители, които станаха на крака и го аплодираха след като отказа да бъде председател на НС. Василев, както и по-рано днес, обясни, че в този процес ПП беше и продължава да бъде конструктивна опозиция и подчерта политическата немощ на първата сила да избере мнозинство за председател – след три неуспешни опита ГЕРБ също оттегли своята номинация, след 4 – 5 неуспешни опита и БСП го оттегли своята номинация. Василев се обърна към Рашидов и го попита дали иска да ръководи парламента или прави акт да разреши политическата криза, а след това заяви, че ако новосформираното мнозинство се страхува от 15 минути почивка, как ще управлява държавата.

Рашидов от своя страна уточни, че трябва да сложи на кантар кое е по-важно – неговата личност или българското общество.

Христо Иванов от „Демократична България“ също изрази позиция, като заяви, че от коалицията са направили всичко възможно, за да бъде постигнато някакво съгласие между политическите формации, като предложиха ротация за председател на ГЕРБ и ПП, както и че са били готови да предложат и свой кандидат, но и двете предложения, които направиха, не бяха подкрепени. По думите му това мнозинство много бързо излезе от добрия тон и според него то се оформя в нещо повече освен в избора за председател.

В крайна сметка народните представители гласуваха и 48-ото НС се сдоби след множество неуспешни опити с председател. „Имам честа да бъда избран за председател на това Народно събрание“, каза Вежди Рашидов, който преди това призова всички да гласуват по съвест. Председателят на парламента заяви, че ще жертва останалите му години в името на българския народ и за никой друг и отново призова народните представители да бъдат до хората, да се стремят към разум и да намалят егото си, а партиите не да се сатанизират една друга.

Решението, което постигнаха част парламентарно представените формации, не се хареса на конструктивната опозиция. Асен Василев изрази несъгласието на ПП и нарече случващото се в парламента „срам“ и определи като фасада, прикриваща невъзможността да си постигне съгласие, изборът за председател на НС. Йордан Цонев контрира Василев, че това не е фасада и подчерта качествата на Вежди Рашидов.

В парламентарните коридори след избора Костадин Костадинов постави друг акцент от гласуването в зала: Безспорно "Български възход" кротко и тихо полегна в ложето на партиите от статуквото, каза лидерът на "Възраждане".

Няколко минути след избора на Рашидов, чрез Фейсбук профила си реакция направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Разумът надделя! Пръв сред равни", написа той.

Корнелия Нинова коментира пред медиите, че днешното мнозинство е било задължително, а позицията на БСП остава непроменена: "Правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС или с мандат на „Възраждане” няма да подкрепим", каза тя.

Днес парламентът одобри процедурните правила, по които ще работи. Избрани бяха секретари - по двама от всяка парламентарна група.

С абсолютно мнозинство от 234 гласа, без дискусия и с анблок гласуване бяха избрани и заместник-председателите. До председателя Вежди Рашидов седнаха заместник-председателите: Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от ПП, Йордан Цонев от ДПС, Цончо Ганев от "Възраждане", Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от ДБ, Надежда Самарджиева от "Български възход".

Преди това Никола Минчев, Кристиан Вигенин и Йордан Цонев бяха кандидати за председатели на парламента и в предходните два дни всеки един от тях стига до балотаж при многото безрезултатни гласувания.

Минути преди 16 часа, Вежди Рашидов обяви край на първото пленарно заседание на 48-ото Народно заседание след три дни и удари парламентарният звънец. До вторник, 25 октомври, когато ще се проведе извънредно заседание на парламента. /БГНЕС