"Пътна полиция" ще следи за правилното движение

От 23 май в следобедните часове на територията на цялата страна стартира една специфична полицейска операция, на която ще следим изпълнението през всеки един от следващите дни и тя е насочена основно към това да може да се осъществи контрол основно над водачи, които с поведението си застрашават безопасността на останалите участници в движението е проявят арогантно поведение на пътя, извършват рискови маневри, с което допълнително биха могли да причинят ПТП, и не само на себе си, а и на други хора да нанесат увреждания.

Това каза главен инспектор Мария Ботева от Отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция", предаде репортер на БГНЕС.

"Онова, което ще се следи по основните пътни артерии, особено в дните, в които хората почиват, предстоят и летни дни, децата излизат във ваканция, по автомагистралите ще се следи за правилно движение, като ще продължи използването на линейния контрол", заяви гл. инспектор Ботева и посочи, че същевременно ще се следи и да не се използват неправилно лентите за принудително спиране извън тяхното предназначение.

Тя отбеляза, че контролът ще продължи, освен по автомагистралите, и в населените места, както и между населените места. "При тези контролни проверки с физическо спиране на водачите на превозни средства на място, ще се извършват проверки с наличните технически средства за установяване дали водачите са в трезво състояние, и съответно дали не са употребили наркотични вещества и техните аналози", подчерта гл. инспектор Ботева и добави, че при всички случаи да място ще се взима отношение.

От "Пътна полиция" ще продължавате да следят и за използването на обезопасителните системи в превозните средства както от водачите, така и от пътниците. Гл. инспектор Ботева допълни, че децата задължително следва да бъдат настанени в обезопасителни столчета, а не в скута, както и че ако не са изпълнени необходимите условия, те нямат право да се возят на предната седалка.

Основен акцент в специализираната полицейска акция ще бъдат и състоянието на пътните настилки, наличието на пътни знаци и маркировка.

"Управлението на МПС след употреба на алкохол с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда е престъпление, или в условия на повторност, т.е. ако веднъж в рамките на изтърпяване на едно наказание за алкохол над 0,5 бъде водачът установен повторно да управлява по този начин, е престъпление", обясни гл. инспектор Ботева. Тя припомни, че по време на управлението на МПС използването на всякакви мобилни устройства е забранено. /БГНЕС