Пътниците на задните седалки винаги да слагат колани, съветват експерти

Демонстрации на различни транспортни произшествия - челен удар и удар в дърво, ще обучават шофьори как действат различните институции - полиция, пожарна и медицинските органи. Инициативата е по повод 29 юни, Световен ден на безопасността на движението по пътищата. По повод Деня са организират множество инициативи в различни градове на страната.

За четвърта поредна година Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ще отбележи деня, посветен на пътната безопасност. Партньори в акцията са още Столична община, ПБЗН, ЦСМП, „Пътна полиция“, „Охранителна полиция“ и БЧК.

“За мен е много тревожно, че хората, които се возят на задните седалки, често не слагат колани. Няма значение дали се возим отпред или отзад, носенето на предпазен колан е изключително важно. Страшно много инциденти настъпват, защото хората не носят колани”, алармира Димитър Илиев, зам.-председател на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата".

Няколко основни грешки водят до тежки катастрофи: разсейването на шофьора, шофирането на автомобила с висока скорост, несъобразена скорост по време на пътуване и шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества.

“В последния месец успяваме да намалим жертвите на ПТП, сравнение с миналата година. В момента текат две акции - “Ваканция! Да пазим децата” и

“Безопасно лято”. През летния сезон сезон ще бъдат засилени проверките на пътното движение. Като краен статистически резултат, несъобразената и висока скорост остават двата основни показателя за катастрофи”, заяви инспектор Слави Лазов, Първи сектор контрол на пътното движение и правоприлагане към главна дирекция "Пътна полиция"./БГНЕС

Тагове: