Пътните строители излизат на втори национален протест

Българска браншова камара "Пътища" излиза на втори национален протест днес, като в София той ще бъде пред Народното събрание. Протести ще има в цялата страна, предаде репортер на БГНЕС.

"Декларираме спешната необходимост от предприемане на своевременни действия за адекватното управление и поддържане на пътната мрежа на Република България, чрез възлагане на ремонтно-възстановителни дейности. Състоянието на Републиканската пътна мрежа е катастрофално, браншът е пред фалит и ББК „Пътища“ няма друга възможност освен да продължи с ефективните национални стачни действия до достигането на решение на всички поставени проблеми", призовават пътищарите.

"През последната година ББК „Пътища“ беше в активен диалог с държавните институции, като през ноември миналата година беше постигнато съгласие между фирмите и възложителя, в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“, за подписване на споразумения по напълно законните договори за текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа.

Многократно акцентирахме пред обществото за тревожното състояние и бъдещето на сектор „Пътища“, както и за разплащането от страна на държавата с пътно-строителните фирми. През изминалата седмица станахме свидетели на процеси протичащи в Народното събрание, които носят риск от необратими последици за Републиканската пътна мрежа. След близо една година липса на разплащания от страна на държавата към сектор „Пътища“ в Народното събрание постъпи проект за решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна Инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, който получи подкрепата на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление", добавят от организацията.

Според тях проектът е бил окончателно бламиран в пленарна зала, поставяйки 100 хиляди души заети в пътно-строителния бранш в безизходица.

"Липсата на политическа воля, доведе сектора до колапс, създаден от бездействието на държавните институции", казват пътищарите. /БГНЕС