Пътуващите за РС Македония ще влизат в страната с PCR или сертификат

Република Северна Македония въвежда нови мерки за влизане в страната от началото на септември 2021 г., а от днес се въвеждат и по-строги вътрешни ограничителни мерки.

По информация на посолството ни в Скопие, считано от днес, 1 септември 2021 г., при влизане в страната от всички пристигащи, независимо от тяхното гражданство, ще бъде изискван PCR тест, сертификат за ваксинация или за преболедуване на COVID-19.

Сертификатът за ваксинация трябва да удостоверява извършена имунизация срещу вируса SARS-CoV-2 с поставени най-малко две дози. Сертификатът за преболедувана коронавирусна инфекция ще важи до 45 дни, считано от деня на оздравяване, а PCR тестът трябва да е направен до 72 часа преди влизане в страната, съобщиха от МВнР.

Чуждестранните граждани, преминаващи транзитно през Република Северна Македония, следва да напуснат страната в рамките на 5 часа. На входния ГКПП те ще са задължени да подпишат декларация, а на изходния - да я представят пред съответните гранични власти.

В същото време във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса в Република Северна Македония още от 18 август 2021 г., влизането в кафенета, барове, молове, казина, както и на събития, сред които концерти, семинари, конференции, културни и спортни мероприятия, се извършва само след представяне на сертификат за извършена ваксинация, най-малко с първа доза, или сертификат за преболедуван COVID 19 през последните 45 дни, считано от деня на оздравяването. Мярката се отнася за всички граждани над 18 години.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Скопие. /БГНЕС