Падна правителството в Черна гора

Късно тази вечер Народното събрание на Черна гора гласува недоверие на правителството, ръководено от Дритан Абазович, съобщи "Виести".

Премиерът Дритан Абазович

50 присъстващи депутати гласуваха за освобождаването на правителството, а председателят на парламента Даниела Джурович (СНП) гласува против. Депутатът Генчи Ниманбегу се въздържа.

Депутатите от Демократичния фронт, Социалистическата народна партия и коалицията "Черно на бяло", както и депутатът от Демос, Миодраг Лекич, не присъстваха на гласуването.

50 депутати от Демократическата партия на социалистите (ДПС), Демократите, Социалдемократическата партия (СДП), Социалдемократите (СД), Либералната партия (ЛП), Бошняшката партия (БС), Демократичният съюз на албанците, Права и Обединена Черна гора гласуваха за освобождаването на кабинета на Абазович.

Инициативата за вот на недоверие към правителството беше внесена от 36 депутати от Демократическата партия на социалистите, Социалдемократическата партия, Социалдемократите, Либералната партия и Демократичния съюз на албанците.

Демократите обявиха, че преговорите за съставяне на ново правителство въз основа на изборната воля на гражданите от 30 август 2020 г., могат да започнат още утре. Те посочиха още, че тази партия няма да се включи в "комбинаториката" ДПС-УРА-СНП.

Те добавиха, че целият състав на партията им единодушно и категорично подкрепя решението за вот на недоверие на това правителство. Както казаха, била е оставена възможност на министър-председателя да внесе съгласуваната писмена структура на правителството с подписите на 32-ма депутати до гласуването или да подаде оставка.

„Тъй като те не направиха това, актът на Клуба на депутатите се счита за единственият възможен начин да се спре по-нататъшното разпадане на държавата", се посочва в съобщението на председателството на демократите. /БГНЕС