Паднали в Полша ракети вдигнаха на крак НАТО, Г-20 и ЕС

Полските власти решиха да повишат бойната готовност на някои военни части в страната заради инцидент с падане на две ракети в източната част на страната.

Това съобщи говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер след извънредно заседание на Комисията по сигурността и отбраната относно извънредното положение.

"Във връзка със ситуацията беше взето решение за повишаване на бойната готовност на някои военни части на полска територия", заяви Мюлер.

По думите му при експлозията са загинали двама граждани.

Мюлер заяви, че съответните служби разследват обстоятелствата на инцидента.

Освен това полският президент Анджей Дуда обсъди с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг бомбардировките в източната част на страната и възможността за използване на член 4 от договора за консултации на Алианса.

По-рано полският министър-председател Матеуш Моравецки свика спешно заседание на правителствената комисия по сигурността и отбраната, след като две ракети паднаха в Люблинското воеводство.

Съобщава се, че ракетите са попаднали в сушилня за зърно и са убили двама души.

Министерството на външните работи на Полша съобщи, че ракетите, паднали в източната част на страната са руско производство.

"В 15:40 ч. ракети руско производство падна в село Пшеводов в окръг Хрубиешов на Люблинското воеводство, убивайки двама граждани на Полската република", се казва в изявление на Министерството на външните работи.

Във връзка с инцидента руският посланик във Варшава Сергей Андреев беше извикан в полското външно министерство, където от него бяха поискани "подробни обяснения".

САЩ предложиха на Полша подкрепа при разследването на ракетния инцидент.

Президентът на САЩ Джо Байдън в разговор с полския си колега Анджей Дуда предложи пълната подкрепа на САЩ в разследването на бомбения атентат в Полша. Това съобщиха от Белия дом.

Според съобщенията Байдън и Дуда са се договорили да координират в тясно сътрудничество по-нататъшните стъпки във връзка с инцидента в Полша.

Вашингтон и неговите съюзници заявиха, че ще разследват смъртоносния ракетен удар в Полша, преди да решат какви ще са следващите им действия. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "малко вероятно" ракетата да е изстреляна от Русия.

"Съгласихме се да подкрепим полското разследване на експлозията", заяви Байдън пред репортери след набързо организираната среща на съюзниците в кулоарите на Г-20 в Бали, Индонезия.

"Ще се уверим, че сме разбрали какво точно се е случило... и след това колективно ще определим следващата си стъпка", добави Байдън след разговори с лидерите на Г-7 и други европейски държави.

Запитан дали ракетата, която уби двама души в село Пшеводов близо до украинската граница, е била изстреляна от Русия, Байдън заяви, че има "предварителна информация, която оспорва това".

"Малко вероятно е... тя да е била изстреляна от Русия. Но ще видим."

Експлозията в Полша, която е член на НАТО, веднага предизвика опасения, че алиансът може да бъде въвлечен в почти деветмесечната война на Русия срещу подкрепяната от Запада Украйна.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, който също беше в Бали, предупреди, че е "абсолютно необходимо да се избегне ескалация на войната в Украйна".

И полският президент Анджей Дуда също призова за спокойствие, като заяви, че няма "недвусмислени доказателства" за това откъде е дошла ракетата, причинила смъртта на двама души и че я разглежда като "изолиран" инцидент.

"Нищо не ни подсказва, че ще има още такива", каза той.

По-рано външното министерство привика посланика на Русия във Варшава, за да даде "незабавни подробни обяснения" за удара, който Москва отрече да е нанесла.

Междувременно полските власти решиха да повишат бойната готовност на някои военни части в страната заради инцидента с падането на ракети в източната част на страната.

Това съобщи говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер след извънредно заседание на Комисията по сигурността и отбраната относно извънредното положение.

"Във връзка със ситуацията беше взето решение за повишаване на бойната готовност на някои военни части на полска територия", заяви Мюлер.

Очаква се Полша да поиска спешни консултации по член 4 от Договора за НАТО, който се прилага, когато член на НАТО смята, че "териториалната му цялост, политическата му независимост или сигурност" са застрашени.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия за взрива в Полша.

Инцидентът се случи, след като във вторник Русия нанесе вълна от ракетни удари по територията на Украйна, които оставиха милиони домакинства без ток и бяха определени от Зеленски като "шамар в лицето" на Г-20.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ще свика среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС) по време на срещата на върха на Г-20 заради инцидента в Полша. Политикът заяви това на страницата си в Twitter.

"Ще предложа координационна среща в сряда с лидерите на ЕС, които участват в срещата на върха на Г-20 тук, в Бали", написа Мишел.

Латвия и Естония изразиха загриженост от съобщенията за падане на руски ракети на полска територия и заявиха, че са готови да "защитят всеки сантиметър от територията на НАТО".

Латвийският министър на отбраната Валдис Домбровскис заяви, че Северноатлантическият алианс може да предостави на Полша и на части от Украйна оборудване за противовъздушна отбрана./БГНЕС