Пакистан: Иран нанесе смъртоносен въздушен удар по наша територия

Пакистан заяви днес, че Иран е нанесъл въздушен удар на негова територия, при който са загинали две деца, след като Техеран започна атаки в Ирак и Сирия срещу "антиирански терористични групи".


Пакистан осъди удара, нанесен късно снощи близо до общата граница на страните, като "напълно неприемлив" и заяви, че е бил непровокиран.

Иран не предостави незабавен официален коментар, но държавната му информационна агенция Nour News заяви, че атаката е унищожила пакистанската централа на джихадистката групировка Jaish al-Adl (Армия на справедливостта).

Създадена през 2012 г., Jaish al-Adl е включена в черния списък на Иран като терористична група и през последните години е извършила няколко нападения на иранска територия.

Ударът бе нанесен, след като Иран предприе ракетни нападения срещу "шпионски щабове" и "терористични" цели в Сирия и в автономния регион Кюрдистан в Ирак.

Иранските удари се прибавят към многобройните кризи в Близкия изток, където Израел води война срещу Хамас в Газа, а пропалестинските бунтовници хути в Йемен атакуват търговски кораби в Червено море.

В официалното изявление на Пакистан не се посочва къде е бил нанесен ударът, но пакистанските медии твърдят, че той е бил близо до Панджгур в югозападната провинция Белуджистан, където двете страни имат обща слабо населена граница от близо 1000 км.

Часове преди удара служебният министър-председател на Пакистан Анвар-ул-Хак Какар се е срещнал с иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

"Това нарушаване на суверенитета на Пакистан е напълно неприемливо и може да има сериозни последици", се казва в изявление на пакистанското външно министерство.

В него се казва, че ударът е "довел до смъртта на две невинни деца и до раняването на три момичета"./БГНЕС