Палатки блокираха и кръстовището пред Софийския университет

Кръстовището пред СУ "Климент Охридски" осъмна блокирано от протестиращи след като цяла нощ на него полицията държа блокиран бус, превозващ майки на деца с увреждания от движението "Системата ни убива".

Това доведе до опъване на палатки и пред Софийския университет и блокиране на трето кръстовище на столицата.

От полицията обясниха, че жените са свободни да продължат пеша, но не могат да пропуснат буса в посока О„Орлов мост”, тъй като той е блокиран от протест и превозни средства не се движат в този участък.

Снощи бусът поиска да се присъедини към хората на "Орлов мост", пропуснат е от полицията край Софийския университет, но метри по-надолу бе спрян от втори кордон униформени с обяснението, че возила не се допускат до Орлов мост заради сигурността на протестиращите. В превозното средство се возели пет майки от инициативата "Системата ни убива", които се връщали от протеста пред дома на премиера в Банкя и искали да се присъединят към антиправителствения протест.

Полицията твърди, че не е давала позволение на нито едно превозно средство, извън камионите за доставка на хранителни продукти за магазините в района, да преминава през блокираните трасета. Спирането на буса предизвика ескалация на напрежението между униформените и протестиращите. Протестиращите хвърляха стотинки срещу полицията.

В неделната сутрин бусът на майките от "Системата ни убива" все още е на място, а пред него стои полицейският кордон, който не пропуска движението по булеварда. Пред буса пък се намира група от протестиращи.

„Бях тук през цялата нощ, заедно с „арестувания“ бус на майките на деца с увреждания и със самите тях. Затварянето и на това кръстовище е изцяло в резултат на неадекватните действия на полицията. Полицаите не са отговорни за заповедите, които има дават техните началници. В конкретния случай, с „ареста“ на този бус, който дори има инвалиден стикер, отговорността е на премиера Борисов, който очевидно реши, че това е начина да си отмъсти на майките за вчерашното им посещение в Банкя“, смята председателят на гражданското движение „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. „Едни изстрадали жени, но в същото време изключително смели, отидоха до Банкя и поискаха оставката на премиера Борисов“, допълни още тя за вчерашното автошествие до къщата на премиера. Според нея с тази акция не са „преминати границите“ и не е нарушено личното пространство на Бойко Борисов. „Това беше един мирен протест. Те поставиха изписани буквите на думата „Оставка“ върху черни чували, черен найлон. Просто чакат час по-скоро оставката на Борисов“, смята тя. „Границите отдавна ги премина българският премиер. Те бяха пред неговият дом, да, но той отдавна влезе в домовете на българските граждани. Влезе там с взлом. Ограби хората, остави да бедстват пенсионерите, остави без грижа хората с увреждания, не създаде никакви условия за младите и активните. Затова те са зад граница, а сега като се върнаха, му поискаха оставката“, каза още Мая Манолова.

И днес се очаква този периметър да остане отцепен, затворено е и кръстовището пред Софийския университет. Палтковите лагери също остават, протестиращите бяха категорични, че няма да си тръгнат, докато правителството не подаде оставка.

Второ денонощие остава блокиран и подходът към АМ "Тракия" при Стара Загора. Вчера от полицията в града заявиха, че заради сигурността на протестиращите, те няма да бъдат допуснати до магистралата. /БГНЕС