Палестинци от Газа: Неделя беше „най-смъртоносният ден“

Палестинските власти в Газа заявиха, че отминалата неделя е най-смъртоносният ден откакто започна размяната на удари с Израел.

Над 40 души са били убити при последните израелски въздушни удари срещу Газа, казват служители.

Армията на Израел заяви, че палестинските бойци са изстреляли над 3000 ракети по Израел през последната седмица.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш предупреди, че по-нататъшните боеве могат да вкарат региона в "невъзможна криза".

Той пледира за незабавно прекратяване на "крайно потресаващото" насилие.

Рано тази сутрин израелските военни самолети нанесоха 80 въздушни удара по няколко района на Газа, малко след като бойци от Хамас изстреляха ракети срещу южната част на Израел.

ООН също предупреди за недостиг на гориво в Газа, който може да доведе до загуба на мощности на болниците.

Лин Хейстингс, заместник-специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток, заяви пред Би Би Си, че е призовала израелските власти да разрешат на ООН да внася гориво и помощи, но е получила отговор, че това не е безопасно.

Представители на Газа заявиха, че 42 души, включително 16 жени и 10 деца, са загинали в израелските въздушни удари в неделя.

Десет души, включително две деца, са убити при ракетни атаки срещу Израел от началото на боевете миналия понеделник, казаха израелските власти.

Общият брой на загиналите в Газа сега възлиза на 188 души, включително 55 деца и 33 жени, 1230 души са ранени, според контролираното от Хамас здравно министерство. Израел заяви, че сред загиналите са десетки бойци на Хамас. /БГНЕС