Палестинци обвиниха Израел в "апартейд" пред върховния съд на ООН

Палестинският външен министър Рияд ал-Малики заяви пред върховния съд на ООН, че народът му страда от "колониализъм и апартейд" под управлението на израелците, и призова съдиите да разпоредят незабавно и безусловно прекратяване на окупацията, предаде АФП.


"Палестинците са подложени на колониализъм и апартейд. Има хора, които са разгневени от тези думи. Те трябва да са разгневени от реалността, от която страдаме", заяви Ал-Малики пред Международния съд (МС).

Цяла седмица в МС се провеждат изслушвания относно правните последици от окупацията на Израел от 1967 г. насам, като се очаква безпрецедентни 52 държави, включително САЩ и Русия, да дадат показания.

В речта си в Двореца на мира в Хага, където заседава Международният съд, министърът призова съдиите да обявят окупацията за незаконна и да разпоредят тя да бъде прекратена "незабавно, напълно и безусловно".

"Забавеното правосъдие е отказано правосъдие, а палестинският народ е лишен от правосъдие твърде дълго време. Време е да се сложи край на двойните стандарти, които държат нашия народ в плен твърде дълго време", каза той.

В заключение палестинският пратеник на ООН Рияд Мансур през сълзи призова за "бъдеще, в което палестинските деца ще бъдат третирани като деца, а не като демографска заплаха". /БГНЕС